Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/Andrew Kravchenko

Hetekig fűtés nélkül maradhatnak Kijev lakosai

2022.11.20
09:46
2022.11.20
15:47
Forrás
Pannon RTV
Ukrajna fővárosában egyre hosszabbra nyúlnak a tervezett áramszünetek. Kijevbe már megérkezett a tél, ám az újabb és újabb orosz légicsapások súlyos károkat okoznak az elektromos hálózatokban.

Napokig, vagy akár hetekig fűtés nélkül maradhatnak az emberek Kijevben. A legnagyobb ukrán energetikai vállalat vezetője arra kérte a nagyobb városok lakóit, hogy próbálják meg vidéken kihúzni a telet, mivel minden légitámadás után egyre nehezebb helyreállítani a szolgáltatást, így előfordulhat, hogy a panelházak napokig, vagy akár hetekig fűtés nélkül maradnak.

Az orosz védelmi minisztérium szóvivője ezzel szemben napi jelentéseiben folyamatosan hangsúlyozza, hogy az orosz erők katonai célpontokra mérnek csapásokat. Ám a támadásokban az ukrán hatóságok szerint az ország teljes energetikai hálózatának csaknem fele megrongálódott, 17 megyében kritikussá vált a helyzet.

Rishi Sunak brit miniszterelnök kijevi látogatása alkalmával újabb katonai támogatást jelentett be. Közölte, hogy Nagy-Britannia 50 millió font értékben légvédelmi eszközökkel látja el Ukrajnát. A brit kormányfő Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel is találkozott. Látogatásának célja az volt, hogy megerősítse: az Egyesült Királyság továbbra is támogatja Ukrajnát az Oroszország ellen vívott háborúban.

Mindeközben Lengyelország úgy döntött, hogy Szergej Lavrov orosz külügyminiszer nem vehet részt az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet decemberi ülésén.

Az oroszok ezt nyílt provokációként értelmezték. Szerintük ez egy példátlan cselekedet, és az EBESZ soros elnöki tisztségével összeegyeztethetetlen. A moszkvai külügyminisztérium a közleményben emlékeztetett rá, hogy az EBESZ-ben 57 tagállam vesz részt szuverén és független államként, a teljes egyenlőség alapján. Varsó döntése miatt az orosz küldöttséget Alekszandr Lukasevics, Oroszország állandó EBESZ-képviselője vezeti az ülésen.

Kijev
Ukrajna
Oroszország
orosz-ukrán háború

Most

15:34, Frissítve: 15:41

LeBron került az élre

LeBron James, a Los Angeles Lakers sztárja megdöntötte Kareem Abdul-Jabbar rekordját, ezzel ő lett az észak-amerikai kosárlabda-bajnokság történetének legeredményesebb játékosa.

Népszerű