Ugrás a tartalomra
Tanjug via AP/Kyodo News

Hetvennégy éve dobták le az első atombombát

2019.08.06
12:33
2019.08.06
12:40
Forrás
MTI
1945. augusztus 6-án reggel fél nyolckor három amerikai repülőgép tűnt fel a japán nagyváros, Hirosima fölött. Az egyik B-29 típusú, Enola Gay nevet viselő bombázó „valamilyen tárgyat” dobott le.

8 óra után 15 perccel és 17 másodperccel a város fölött vakító kékesfehér fény lobbant, mennydörgés szerű hang hallatszott, és az azóta elhíresült gombafelhő szökött az ég felé. 600 méter magasságban felrobbant a Little Boynak elnevezett, 17 ezer tonna TNT-vel egyenlő hatású első atombomba.

Az amerikaiak a Manhattan-terv keretében 1942 óta dolgoztak a nukleáris fegyver kifejlesztésén. A robbanás körzetében 1,2 kilométer sugarú körben minden a földdel vált egyenlővé. A többség halálát nem a robbanás okozta, hanem az azt követő tűzvész, épületomlás és pánik. Sokan csak napokkal később, a hőhatás, a lökéshullámok vagy a radioaktív sugárzás következtében, elképzelhetetlen kínok közepette vesztették életüket.

atombomba
Japán
Hirosima

Most

Népszerű

Rossz hír a földművesek számára

Folytatódik a meleg időjárás térségünkben, holnaptól egészen péntekig már nem kell számítani csapadékra - olvasható a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet előrejelzésében.