Ugrás a tartalomra
Tanjug via AP/Yohei Nishimura/Kyodo News

A hirosimai atomtámadás áldozataira emlékeztek Japánban

2018.08.06
11:53
2018.08.06
12:02
Forrás
hvg.hu
73 éve, hogy egy amerikai bombázó ledobta a Little Boy nevű atombombát Hirosimára. A támadásban összesen 140 ezer ember halt meg, a legtöbben azonnal, mások a sugárzás okozta betegségek következtében.

Az esemény évfordulóján országszerte megemlékezéseket tartottak, helyi idő szerint reggel 8.15-kor mindenhol egyperces csenddel adóztak az áldozatok emlékének.

Tanjug via AP/Shingo Nishizume/Kyodo News

Hirosimában, a Béke Emlékparkban Matszui Kadzumi, a város polgármestere arról beszélt: olyan világot kell teremteni, amelyben nincsenek atomfegyverek. A világban jelenleg több mint 14 ezer nukleáris robbanófej van, amelyek miatt megismétlődhet Hirosima tragikus története, egyes országok ugyanakkor nemzeti érdekeikre hivatkozva nem hajlandók lemondani ezekről.

Abe Sindzó kormányfő – aki tavaly nem írta alá azt az ENSZ-egyezményt, amely betiltaná az atomfegyverek gyártását, tárolását és bevetését – azt hangoztatta: nagy különbség van az egyes országok között az atomfegyverekkel kapcsolatos nézeteik miatt, de Japán azon van, hogy híd legyen a két országcsoport között.”

Tanjug via AP/Shingo Nishizume/Kyodo News

A hirosimai önkormányzat adatai szerint idén 85 országból érkeztek a megemlékezésre, többek között az Európai Unióból, a nukleáris nagyhatalmaktól – az Egyesült Államokból, Franciaországból, Nagy-Britanniából és Oroszországból – és számos más országból is.

Japán
Hirosima
atomtámadás
atombomba

Most

20:06

Színfalak mögött

A magyarkanizsai Cnesa Oktatási és Művelődési Intézmény több év kihagyás után idén ismét megszervezte a színházi nevelési óráját a helybeli általános iskola hetedik osztályosai számára.

Népszerű

Rossz hír a földművesek számára

Folytatódik a meleg időjárás térségünkben, holnaptól egészen péntekig már nem kell számítani csapadékra - olvasható a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet előrejelzésében.