Ugrás a tartalomra
Pixabay/Stevebidmead/illusztráció

Holdszondát készít az Egyesült Arab Emírségek

2020-09-30
11:02
Forrás
index.hu
Legénység nélküli űrszonda küldését tervezi a Holdra az Egyesült Arab Emírségek.

A holdszonda az Emírségekben készül, és 2024-ben landol a Hold felszínén, olyan területen, ahol emberi műszer még nem járt – írta közösségi oldalán a dubaji uralkodó. Mohamed bin Rásid al-Maktúm sejk elárulta, hogy a holdjárót Mohamed próféta apja után Rásidnak nevezik majd.

Ha a 2024-es misszió sikerrel jár, az Egyesült Államok, a Szovjetunió és Kína után az Emírségek lesz a negyedik ország, amelyiknek űrjárműje a Holdra szállt. India, Izrael és Japán is tett már hasonló kísérletet, de egyiküknek sem sikerült.

Az Emírségek az utóbbi időben kimondottan aktív az űrtechnológiában: Remény nevű űrszondáját Japánból bocsátották fel júliusban a Marsot megcélozva, és az a tervek szerint jövő februárban érkezik meg a vörös bolygóra. Abban az évben, amikor az Egyesült Arab Emírségek megalakulásának ötvenedik évfordulóját ünnepli.

Egyesült Arab Emírségek
holdszonda
Hold

Most

22:04, Frissítve: 22:09

Trump és Biden televíziós csatái

Dübörög az elnökválasztási kampány az Egyesült Államokban. Donald Trump republikánus párti jelölt, a jelenlegi elnök és Joe Biden, a demokraták jelöltje szállt ringbe a Fehér Házért.

Népszerű