Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/Mohammad Asif Khan

Humanitárius katasztrófába sodródik Afganisztán

2021.09.10
08:09
2021.09.10
08:16
Forrás
Euronews
A lakosság 72 százaléka él kevesebb mint napi egy dollárból, a jövő év közepére ez 97 százalékra nőhet.

Az Afganisztánnak szánt pénzek befagyasztása hatalmas gazdasági és humanitárius katasztrófába sodorhatja az országot - mondta az ENSZ afganisztáni különmegbízottja. Deborah Lyons sürgette a nemzetközi közösséget, hogy az aggodalmak ellenére szabadítsa fel a befagyasztott segélyeket, valamint az afgán központi bank külföldön tartott pénzeszközeit. „Érthető az a cél, hogy ezeket az eszközöket megtagadják a tálib adminisztrációtól, de ennek elkerülhetetlenül súlyos gazdasági visszaesés lesz a hatása. A hanyatlás további milliókat tol a mélyszegénységbe, éhínségbe, ami újabb óriási menekülthullámot indít el” - mondta a különmegbízott.

Az ENSZ adatai szerint a 38 milliós afgán lakosság 72 százaléka él a szegénységi küszöb alatt, kevesebb mint napi egy dollárból. Támogatás híján ez az arány, jövő év közepére 97 százalékra nőhet. Az első humanitárius segély a szomszédos Pakisztánból érkezett Kabulba. A 30 tonnás szállítmány élelmiszert, gyógyszereket, és orvosi eszközöket tartalmazott. Pénteken Bahreinből és Kazahsztánból is érkezett.

Afganisztán
ENSZ
Deborah Lyons

Most

09:56, Frissítve: 10:03

Új kormánya van Észak-Macedóniának

Megszavazta az új, balközép kormányt az észak-macedón parlament vasárnap késő este. Az új miniszterelnök Dimitar Kovacsevszki, a Macedóniai Szociáldemokrata Szövetség (SDSM) elnöke lett.

Népszerű

Egész pontosan kik igényelhetik a 100 eurót?

A 100 eurós támogatásra jogosult legfiatalabb polgárok azok, akik 2022. január 13-án, vagyis ma töltik be a 16. életévüket, a legidősebbek pedig azok, akik január 14-én töltik be a 30. életévüket.