Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/Mohammad Asif Khan

Humanitárius katasztrófába sodródik Afganisztán

2021.09.10
08:09
2021.09.10
08:16
Forrás
Euronews
A lakosság 72 százaléka él kevesebb mint napi egy dollárból, a jövő év közepére ez 97 százalékra nőhet.

Az Afganisztánnak szánt pénzek befagyasztása hatalmas gazdasági és humanitárius katasztrófába sodorhatja az országot - mondta az ENSZ afganisztáni különmegbízottja. Deborah Lyons sürgette a nemzetközi közösséget, hogy az aggodalmak ellenére szabadítsa fel a befagyasztott segélyeket, valamint az afgán központi bank külföldön tartott pénzeszközeit. „Érthető az a cél, hogy ezeket az eszközöket megtagadják a tálib adminisztrációtól, de ennek elkerülhetetlenül súlyos gazdasági visszaesés lesz a hatása. A hanyatlás további milliókat tol a mélyszegénységbe, éhínségbe, ami újabb óriási menekülthullámot indít el” - mondta a különmegbízott.

Az ENSZ adatai szerint a 38 milliós afgán lakosság 72 százaléka él a szegénységi küszöb alatt, kevesebb mint napi egy dollárból. Támogatás híján ez az arány, jövő év közepére 97 százalékra nőhet. Az első humanitárius segély a szomszédos Pakisztánból érkezett Kabulba. A 30 tonnás szállítmány élelmiszert, gyógyszereket, és orvosi eszközöket tartalmazott. Pénteken Bahreinből és Kazahsztánból is érkezett.

Afganisztán
ENSZ
Deborah Lyons

Most

19:47, Frissítve: 19:55

Klári néni újra énekelt Moholon

Harmadik alkalommal emlékeztek meg Moholon a Csobolyó Művelődési Egyesület szervezésében emléknappal és gyönyörű dallamokkal Vlasityné Zélity Klára életéről és munkásságáról.
16:00, Frissítve: 19:59

Leégett egy autószerelő műhely Szabadkán

A villámgyorsan a helyszínre érkező tűzoltók már csak a környező épületeket tudták megvédeni a lángoktól. A tűz szerencsére emberi életet nem követelt, azonban a kár tetemes. Az illetékesek szerint nem önhiba, hanem elektromos zárlat okozta a tüzet.

Népszerű

Börtönbe vonul Lagzi Lajcsi

Lopás és vesztegetés miatt 2 év 10 hónap börtönbüntetésre ítélték Galambos Lajost, művésznevén Lagzi Lajcsit.