Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/Matt Rourke

Húsz éve volt „szeptember 11.”

2021.09.11
09:41
2021.09.11
16:12
Forrás
Pannon RTV
Az öngyilkos terrortámadásokban összesen majdnem 3 ezer ember halt meg New Yorkban.
Tanjug/AP Photo/Marty Lederhandler, File

Húsz éve annak, hogy 2001. szeptember 11-én az al-Kaida terrorszervezet 19 tagja átvette az irányítást négy utasszállító repülőgép felett. Három gép Los Angelesbe, egy pedig San Franciscóba tartott, de egyik sem érkezett meg a célállomásra. A Los Angelesbe tartó gépek a New York-i Világkereskedelmi Központba, illetve az amerikai védelmi minisztérium székhelyébe, a Pentagonba repültek bele. A 110 emeletes ikertornyok kigyulladtak, majd két órán belül összedőltek. Az összehangolt merényletben 2995 ember vesztette életét, az öngyilkos támadókkal együtt.

Tanjug/AP Photo/Matt Rourke

Az Amerikai Egyesült Államok terrorizmus elleni háborút indított Afganisztánban, a hazája elleni példátlan támadás miatt. A leginkább figyelemre méltó, hogy 2011-ben, csaknem tíz év hajtóvadászat után Barack Obama, az Egyesült Államok akkori elnöke bejelentette, hogy amerikai katonák tűzharcban megölték az al-Kaida fejét, Oszama bin Ladent, a támadások kitervelőjét.

Tanjug/AP Photo/John Minchillo

George W. Bush egykori elnök azért rendelte el válaszul a terrortámadásra az Afganisztáni elleni háborút, mert a tálibok al-Kaida tagokat rejtegettek. A terrortámadás után húsz évvel a regnáló amerikai elnök, Joe Biden kivonta az amerikai katonákat az országból, ahol elszabadultak az indulatok, és a tálibok átvették a hatalmat a kormányerőktől.

Tanjug/AP Photo/John Minchillo

Spiegel Tibor vajdasági származású író, újságíró 20 évvel ezelőtt ott volt New Yorkban. A Szabadkai Magyar Rádiónak felidézte a történteket. Ő New Jersey-ben lakott akkor, de New Yorkban volt a munkahelye. Aznap nem ment dolgozni. „Az emberek ugrálnak ki az épületből. Az emberek kiugranak a 80., 90. emeletről. A rádiót bekapcsolom és hallani, ahogy a második toronyból telefonálnak emberek. Amikor a második torony egyik emeletébe becsapódott a gép. Akkor az az emelet felett mindenki meghalt. Mielőtt ledőlt a második torony, érkeztek a hívások, hogy én a 96. emeleten vagyok, én a 98. emeleten, segítsenek. Hallod az embereket a rádión, ahogy kiabálnak, sikítanak. Ez mind olyan 15-20, 30 perc alatt történik.”

szeptember 11.
New York
terrortámadás
emlékezés

Most

19:47, Frissítve: 19:55

Klári néni újra énekelt Moholon

Harmadik alkalommal emlékeztek meg Moholon a Csobolyó Művelődési Egyesület szervezésében emléknappal és gyönyörű dallamokkal Vlasityné Zélity Klára életéről és munkásságáról.
16:00, Frissítve: 19:59

Leégett egy autószerelő műhely Szabadkán

A villámgyorsan a helyszínre érkező tűzoltók már csak a környező épületeket tudták megvédeni a lángoktól. A tűz szerencsére emberi életet nem követelt, azonban a kár tetemes. Az illetékesek szerint nem önhiba, hanem elektromos zárlat okozta a tüzet.

Népszerű

Börtönbe vonul Lagzi Lajcsi

Lopás és vesztegetés miatt 2 év 10 hónap börtönbüntetésre ítélték Galambos Lajost, művésznevén Lagzi Lajcsit.