Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo

Ideiglenesen leállt a világ egyik legnagyobb atomerőművének áramellátása

2023.05.22
12:17
2023.05.22
16:54
Forrás
Pannon RTV
Megszakadt az éjjel az ukrajnai zaporizzsjai atomerőmű áramellátása. A hibát azóta orvosolták, az átmeneti kiesés azonban ismét pánikot keltett a térségben.

Kijev állítása szerint a távvezetéket orosz lövedék találhatta el, míg orosz-párti források szerint az ukránok okoztak szándékos hibát. Az atomerőművet készenléti és vészhelyzeti áramellátó generátorokra kapcsolták, az objektum ideiglenesen külső áramellátás nélkül maradt. A hibát délelőtt sikerült orvosolni, így az atomerőmű áramellátása újra folyamatos. Zaporizzsja a világ 10 legnagyobb atomerőművének egyike. Bár hat reaktorát már hónapok óta leállították, még mindig szükség van áramra és szakképzett személyzetre a létfontosságú hűtőrendszerek és más biztonsági berendezések működtetéséhez. Sajtóhírek szerint egyébként Oroszország azt tervezi, hogy mintegy 2 700 ukrán alkalmazottat bocsát el, akiket családjukkal együtt Oroszországba akarnak átvinni.

Egymásnak ellentmondó hírek érkeztek arról, hogy az oroszoknak sikerült-e elfoglalniuk a több mint egy éve ostromlott Bahmutot. A Wagner-csoport vezetője már szombaton bejelentette, hogy az egész várost ellenőrzik, amit vasárnap elismert az ukrán elnök is. Később azonban módosította álláspontját.

A romhalmazzá vált város elesett, de Ukrajna számára a Bahmut-terv működött. Szombaton délután a terület elfoglalásáról adtak hírt az oroszok. Jevgenyij Prigozsin zászlókkal, Wagner-emblémával és tíz zsoldosával a belváros lerombolt épületei előtt rendezte meg a győzelem bejelentését. A Kreml dicsérete nem sokáig váratott magára: Vlagyimir Putyin orosz elnök már vasárnap délelőtt gratulált a zsoldoscsapatnak és a hadseregnek a kelet-ukrajnai város felszabadításához.

Kijev még nem erősítette meg a terület elvesztését. Az ukrán vezérkar válasza annyi volt: a harc folytatódik. A védelmi minisztérium illetékesei annyit ismertek el, hogy csapataikat kiszorították az utolsó sokemeletes épületekből és most a város szélén védik pozícióikat.

Volodimir Zelenszkij burkoltan ismerte el a kelet-ukrajnai település elvesztését a hirosimai G7-csúcson. Bahmut már csak a szívünkben létezik. Az oroszok egy romhalmazt foglaltak el, mert a hónapokig tartó harcok után a városból szinte semmi sem maradt - mondta az ukrán elnök.

zaporizzsjai atomerőmű
orosz-ukrán háború

Most

13:43, Frissítve: 13:53

Kétnyelvű zenés irodalmi est Pancsován

Petőfi 200 Zmaj 190 címmel tartottak kétnyelvű zenés irodalmi estet a pancsovai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesületben. Kicsik és nagyok együtt ünnepelték az évfordulókat.
13:21, Frissítve: 13:52

Július elsejétől drágul a cigaretta Szerbiában

Ez lesz a második áremelés idén és valószínűleg a szokásos 10 dinárral drágul majd. A drágulás oka a 2020 végén elfogadott jövedéki naptár, amely szerint 2025-ig minden január és július elején 1,5 dinárral emelik a cigaretta utáni külön jövedéki adót

Népszerű