Ugrás a tartalomra

Izrael újabb légicsapásokat hajtott végre a Gázai övezet déli részén

2024.02.11
10:36
2024.02.11
16:54
Forrás
Pannon RTV
A hírek szerint a támadásnak több tucat halálos áldozata van. Állítólag a Hamász rendőrségének titkosszolgálati vezetőjét és helyettesét is megölték, ezt azonban még egyik fél sem erősítette meg.

Az izraeli hadsereg újabb légicsapásokat hajtott végre a Gázai övezet déli részén fekvő Rafah területén – közölték a térségben tevékenykedő egészségügyi szervezetek munkatársai. A légitámadás következtében több mint 20 ember vesztette életét, amit a város polgármestere erősített meg. A támadást az Egyesült Államok többszöri figyelmeztetése ellenére hajtották végre, a korábban a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője, John Kirby bejelentette, hogy „az Egyesült Államok nem támogatja Izrael jelentős katonai műveleteit Rafahban”, amelynek környékén több mint egymillió, korábban az otthonát elhagyni kényszerülő palesztin tartózkodik.

Az izraeli hadsereg a Gázai övezet rendőrségi forrásai szerint a támadás során egy járművet is célba vett, megölve ezzel három embert, köztük a Hamász rendőrségének titkosszolgálati vezetőjét és helyettesét. Ezt az információt egyelőre nem tudták több forrásból megerősíteni, és az izraeli hadsereg sem nyilatkozott még az ügyben.

Az egyiptomi határnál fekvő Rafah az utolsó város a Gázai övezetben, amely még mindig a Hamász ellenőrzése alatt áll. Az izraeli hadsereg szárazföldi csapatai még nem hatoltak be a városba. Izrael korábban azzal fenyegetőzött, hogy Hán-Júniszból Rafahba irányítja katonai egységeit, ahol a bombázások elől menekülő emberek miatt a lakosság száma megötszöröződött.

A város polgármestere és több segélyszervezetek arra figyelmeztet, hogy bármilyen Rafah területére történő izraeli katonai előretörés rengeteg palesztin ember halálát okozhatja, miközben fennáll a humanitárius segítségnyújtás összeomlásának veszélye is.

Jelenleg mintegy 1,5 millió ember tartózkodik túlzsúfolt óvóhelyeken vagy az utcán, amelyet egyiptomi és izraeli határkerítések, a Földközi-tenger és az izraeli erők zárnak körül.

Az iráni külügyminiszter szombaton egynapos libanoni látogatásán kijelentette, hogy sem Irán, sem Libanon nem akarja kiterjeszteni az ellenségeskedéseket a térségben.

Az iráni külügyi vezető szerint a gázai konfliktusnak kizárólag politikai megoldással lehet véget vetni. Hozzátette, hogy Teherán tárgyalásokat folytat Szaúd-Arábiával a kérdésről.

Gázai övezet
Izrael

Most

18:56, Frissítve: 20:03

Fújták a harsonát a zentai diákok

Harsona szótól volt hangos a Petőfi Sándor Általános Iskola Zentán. Az intézmény harmadik osztályos tanulói adtak rövid koncertet Szögi István harsonaművész vezetésével.

Népszerű

Érkeznek a kék kukák

Megkezdte a szelektív hulladékgyűjtésre szolgáló kék kukák szétosztását a Szabadkai Köztisztasági és Parkosítási Kommunális Közvállalat a Kér helyi közösség és a Harcosok sorakozója lakótelep egy részén.