Ugrás a tartalomra
Pixabay/illusztráció

Izrael utazási figyelmeztetést adott ki Törökországra

2022.05.30
09:40
2022.05.30
10:14
Forrás
MTI
Utazási figyelmeztetést adtak ki Izraelben Törökországra, mert ott végrehajtott iráni megtorló merényletektől tartanak - jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet.

Az Izraeli Nemzetbiztonsági Tanács figyelmeztetése "izraeliek elleni valós veszélyre" hívta fel a figyelmet, mert úgy vélik, hogy Irán bosszút tervez Szajjád Hodajinak, az iráni Forradalmi Gárda külső műveletekért felelős titkos elit katonai egysége helyettes vezetőjének teheráni célzott megölése miatt, ugyanis az akciót a The New York Times múlt szerdai cikke szerint Izrael hajtotta végre.

A testület hangsúlyozta, hogy az izraeliektől megkövetelt fokozott óvatosság az Iránnal szomszédos, más országokra is vonatkozik, ott is emelkedett a veszélyeztetettség szintje.

"Már több hete, és még inkább azóta, hogy Irán Izraelt tette felelőssé a Forradalmi Gárda tisztjének haláláért, az izraeli védelmi rendszerben egyre jobban attól tartanak, hogy Irán szerte a világon megpróbál izraeli célpontokat elérni" - közölték a nemzetbiztonságiak a ynettel.

A biztonságiak hangsúlyozták, hogy figyelmeztetésük szokatlan lépésnek számít, de közzétételét indokolja, hogy irániak a közelmúltban támadásokat kíséreltek meg a térségben dolgozó izraeli üzletemberek, és az izraeli konzulátus alkalmazottai ellen.

A hivatalos ajánlás szerint az izraelieknek csak nélkülözhetetlen esetekben javasolt Törökországba utazni, s a mégis oda tartóknak szigorú óvintézkedéseket kell tenniük: kerülniük kell az érintkezést külföldiekkel, és óvakodniuk kell az ismeretlenektől érkező ajánlatoktól és megkeresésektől.

Ezen túlmenően a rendőrség azt is kéri, hogy tartózkodjanak a személyes és utazási adatok, illetve a pontos tartózkodási hely valós időben történő vagy előzetes megadásától, és azt javasolja, hogy az utazás előtt szerezzék be a meglátogatott helyek és az izraeli külképviselet segélyszolgálatainak telefonszámait.

Izrael
Törökország
utazás
veszély

Most

15:20, Frissítve: 16:34

Átadták a Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjakat

Átadták Budapesten a Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjakat a Budavári Palotában. Az elismeréseket a kitüntetettek Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkártól vehették át. A díjazottak között három vajdasági művelődési egyesület is van.
16:48

„Hős anyák" kerestetnek

Az orosz kormány újra bevezette a sztálini „Hős anya" kitüntetést, amely szerint egymillió rubel (átszámolva majdnem kétmillió dinár) értékű jutalom jár azoknak a nőknek, akik legalább tíz gyereket szülnek.
14:48, Frissítve: 15:11

Ünnepel Magyarország - a légiparádé elmarad

Fesztiválhangulat, színpadi és utcai produkciók, kiállítások, látványművészeti előadások, családi és gyermekprogramok várják tizenkét helyszínen Budapesten az érdeklődőket a hétvégén a Szent István-napi állami rendezvénysorozat keretében.

Népszerű

Folytatódtak a tüntetések Vajdaság-szerte

Nem egyeztek meg a gazdák és a kormány képviselői. A gazdák azt mondták, az alacsony felvásárlási árak, a magas üzemanyag- és műtrágya árak, továbbá a vízlecsapolási illeték miatt elégedetlenek.