Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/Omar Sanadiki

Izrael válaszolt a szír rakétatámadásra

2023.04.09
09:22
2023.04.09
11:51
Forrás
hirado.hu, MTI
Izraeli repülőgépek vasárnap szíriai katonai célpontokra csaptak le, válaszul arra, hogy éjjel izraeli ellenőrzés alatt álló területek ellen éjjel indítottak rakétákat – közölte az izraeli hadsereg.

A szíriai állami média robbanásokról számolt be a főváros, Damaszkusz környékén is.

Izrael megerősítette, hogy erői szíriai területeket támadtak, miután az éjszaka folyamán hat rakétát lőttek ki a megszállt Golán-fennsík felé. A válaszlépés során először tüzérségi és dróntámadást intéztek oda, ahonnan az éjszakai szíriai rakétákat indították, majd légicsapásokat hajtottak végre katonai radarrendszerek és tüzérségi állások ellen – derül ki a közleményből, amely szerint sebesülés nem történt, a csapások anyagi károkat okoztak.

A késő este indított hat rakétából három jutott el az izraeli ellenőrzés alatt álló Golán-fennsíkig, közülük kettő nyílt terepre zuhant, a harmadikat pedig a légvédelmi rendszer megsemmisítette – emelte ki a hadsereg.

Izrael 1967-ben foglalta el és kebelezte be a szíriai Golán-fennsík egy részét. A stratégiai fontosságú terület Libanonnal is határos, ahonnan a napokban szintén lőttek ki rakétákat Izraelre, csak csütörtökön 30 darabot. Ekkor egy ember megsebesült, és anyagi károk keletkeztek.

Az izraeli hadsereg a „palesztinokat” gyanúsítja a támadással, és válaszcsapásokat hajtott végre a Gázai övezetben és Libanon déli részében. Az erőszak azt követően újult ki, hogy az izraeli erők a jeruzsálemi al-Aksza mecsetben szerdán, a ramadán idején razziát tartottak, amelyet számos bírálat ért.

Péntek este Tel-Avivban egy merénylő gépkocsival járókelők közé hajtott, egy olasz férfi meghalt, heten megsebesültek.

Pénteken előzőleg két izraeli-brit állampolgárságú nővér halt meg egy ciszjordániai támadásban.

Izrael
Szíria
rakétatámadás

Most

08:53, Frissítve: 11:03

Orbán Viktor: Magyarország nem lesz migránsgettó!

A migrációs probléma bonyolult, de a megoldás egyszerű: nem kell őket beengedni! - jelentette ki Orbán Viktor magyar miniszterelnök ma reggel a Kossuth rádióban. Facebook-posztjában is megerősítette: Magyarország nem lesz migránsgettó.

Népszerű