Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/Thibault Camus

Javában zajlik a Notre-Dame kárfelmérése

2019-04-16
14:55
2019-04-16
19:09
Forrás
Pannon RTV/Tanjug, FoNet
A kupola és a tetőszerkezet vált a tűz martalékává, a kőfalak és a belső tér nem égett le.

Javában zajlik a kárfelmérés, miután hétfő este tűz ütött ki a Párizs egyik jelképének számító katedrálisban, a Notre Dame-ban. A monumentális épületen keletkezett tüzet hajnalra sikerült megfékezni. Már a felújítást tervezik. Adománygyűjtést szerveznek Franciaországban, és a világ minden tájáról érkeznek felajánlások.

Messziről lehetett látni a füstöt hétfő este. A párizsi Notre-Dame tetőszerkezete égett, az építmény tornya is ledőlt. Legalább ötszáz tűzoltó oltotta a tüzet, amelyet csak a hajnali órákra tudtak eloltani. A lángok a belső teret nem érték el. Sikerült megmenteniük a 850 éves gótikus épület kőszerkezetét a teljes pusztulástól, de így is jelentős a kár. Patrick Baldt, lelkész, Notre-Dame-székesegyház: „Amikor egy olyan műemlékkel történik ez, amelyet szeretünk, amelyet ünneplünk és amely annyi mindent jelent a történelmünkben, akkor ez nagyon-nagyon szomorú. Kérdem Istent: Miért? Miért? Szent hétfő van, ez fontos hét, ezért kérdezem Istent, hogy miért. De gondolom, hogy választ csak akkor kapok majd, amikor a mennybe érek.”

Laurent Nuñez, a francia belügyminisztérium államtitkára kedd reggel szemlét tartott a Notre-Dame-nál: „Vizsgálják a tűz okait. Építkezési munkálatok voltak a katedrálison, és ez óhatatlanul felvet néhány kérdést. Egyelőre nem tudom kommentálni a tűz okait. Azt tudom megerősíteni, hogy a tűzet ellenőrzés alá vonták, és hogy a veszély elmúlt. Most fel kell mérnünk, hogy mekkora a kár a katedrális konstrukcióján.”

Emmanuel Macron, Franciaország elnöke még az éjszaka folyamán felkereste a helyszínt: „Számunkra a Notre-Dame több, mint egy katedrális. A Notre-Dame a mi történelmünk, a mi irodalmunk, a képzeletünk, egy hely, ahol fontos történelmi pillanatokat, járványokat, háborúkat éltünk át, és ahol vártuk a szabadságot. Az életünk központi részét jelenti.”

A kárfelmérés jelenleg is tart, a kár akár az egymilliárd eurót is elérheti. A francia elnök bejelentette, gyűjtést szerveznek a katedrális felújítására és a legtehetségesebb szakértőket kérik fel a helyreállítására.

A párizsi Notre Dame világszerte ismert szakrális épület. Évente 13 millióan látogatják, többen, mint az Eiffel-tornyot. A franciák számára különleges műemlék. A főváros legismertebb gótikus stílusú temploma, a Párizsi főegyházmegye főszékesegyháza. Alapkövét 1163-ban fektették le, majd 157 évig, 1320-ig építették. A francia forradalom alatt majdnem teljesen elpusztult, ám 1845 és 1878 között az eredeti terveknek megfelelően újjáépítették. Most ismét ez a lesz a sorsa.

Notre-Dame
Párizs
tűz

Most

Népszerű

Fájjon-e a feje annak, akinek régi autója van?

A légszennyezés a mindennapok legégetőbb problémája lett. A címlapok, az újságok vezető cikkei mind erről szólnak a szerb sajtóban is. Nap mint nap újabbnál újabb intézkedéseket fogalmaznak meg.

Január 18-a Piroska napja

Időjárás szempontjából a mai napnak különleges jelentése van, ugyanis, ha Piroska napján fagy, negyven napig el nem hagy - tartja a mondás.