Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP/Gemunu Amarasinghe

Jelentősen emelkedett a halottak száma Srí Lankán

2019-04-22
06:46
2019-04-22
11:45
Forrás
Pannon RTV
Hét öngyilkos merénylő követte el a Srí Lanka-i templomokban és hotelekben csaknem egyszerre végrehajtott támadásokat - mondta el egy kormányzati igazságügyi orvosszakértő.

290-re emelkedett a Srí Lanka-i templomokat és szállodákat ért robbantásos merényletek halottainak száma - közölték az illetékesek. A sebesültek száma hozzávetőlegesen ötszáz. Az eddigi információk szerint 32 külföldi is van az áldozatok között. A sajtó értesülései szerint brit, amerikai, török, indiai, kínai, dán, holland és portugál állampolgárokról van szó. 24 gyanúsítottat tartóztattak le a hatóságok. A helyszínről összegyűjtött mintákból kiderült: a húsvétvasárnapi támadók öngyilkos merénylők voltak. Az összehangolt támadást egyelőre egyetlen szervezet sem vállalta.

Nyolcszor robbantottak Srí Lankán húsvétvasárnap, olyan helyeken, ahol turisták is nagy számban megfordulnak. Hat támadást a fővárosban, Colombóban követtek el: négy luxusszállodában, és a Szent Antalról elnevezett katolikus templomban, valamint további egyet a város másik, eddig meg nem nevezett helyszínén. A két vidéki robbantás a fővárostól 30 kilométerrel északra lévő Negombo város katolikus Szent Sebestyén-templomában, illetve a 250 kilométerrel keletre lévő Batticsaola város evangéliumi keresztény templomában történt.

Egyelőre nincs információ magyar, illetve szerb áldozatról. A merényletek hatására minden húsvéti szertartást töröltek az országban – jelentette be a Srí Lanka-i katolikus érsekség. A rendvédelmi hatóság közölte azt is, hogy a robbantássorozattal összefüggésben tizenhárom gyanúsítottat vettek őrizetbe a főváros, Colombo térségében. A hírügynökség szerint a colombói háznál történt rajtaütés során lövöldözés alakult ki, az akcióban három rendőr életét vesztette. A rendőrség ugyannakkor továbbra sem közölt részleteket az elkövetők hátteréről. Egy kormányzati forrás szerint Srí Lanka elnöke ma reggelre összehívta a nemzetbiztonsági tanácsot, amelynek ülésén a kormányfő is részt vesz. A Reuters hírügynökség helyszíni beszámolója szerint ma reggel katonák felügyelték a rendet a nagyobb szállodák előtt, illetve a világkereskedelmi központ előtt a kereskedelmi negyedben. A 21 millió lakosú Srí Lanka 70 százaléka buddhista vallású, 12 százalék hindu, 10 százalék muszlim, és 7 százalék, vagyis mintegy 1,2 millió lakos katolikus.

Sri Lanka
terrortámadás

Most

Népszerű

Megtalálták csantavéri kisfiút

Este fél nyolc körül előkerült a ma délután Csantavéren eltűnt kisfiú. Réti Dénes jól van, a szülei köszönik a segítséget a fiú felkutatásában.

Vučić: holnap döntenek a szigorításokról

Aleksandar Vučić szerb elnök ma délután is sajtótájékoztatót tartott. Elmondta, hogy a járványügyi helyzettel kapcsolatban a konkrét intézkedésekről holnap döntenek.

302 új eset és 5 áldozat Szerbiában

5 személy vesztette életét a koronavírus szövődményeinek következtében Szerbiában az elmúlt 24 órában, és 302 újabb fertőzöttet regisztráltak. Cikkünk folyamatosan frissül.