Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/Andrew Harnik, Pool

Joe Biden az Egyesült Államok elnöke

2021-01-20
17:57
2021-01-20
19:57
Forrás
hvg.hu, MTI, Tanjug
Mostantól Joe Biden az Amerikai Egyesült Államok elnöke: a demokrata politikus helyi idő szerint nem sokkal dél, közép-európai idő szerint este hat előtt letette hivatali esküjét a washingtoni Capitolium nyugati szárnyának lépcsőjén.

Letette hivatali esküjét Joe Biden, az Amerikai Egyesült Államok 46. elnöke szerdán Washingtonban. Biden beiktatásán Bill Clinton, George W. Bush és Barack Obama volt elnökök is megjelentek, viszont nem jött el a leköszönő Donald Trump. Ő az első amerikai elnök 1869 óta, aki nem vesz részt utódja beiktatásán. Trump alelnöke, Mike Pence jelen volt a ceremónián.

Tanjug/Chang W. Lee/The New York Times via AP, Pool

„Én, ifjabb Joseph Robinette Biden ünnepélyesen esküszöm, hogy az Egyesült Államok elnökének tisztét híven gyakorolom, és legjobb képességeim szerint fenntartom, óvom és megvédem az Egyesült Államok alkotmányát. Isten engem úgy segéljen.” Ma nem egy jelölt, hanem egy ügy, a demokrácia ügyének győzelmét ünnepeljük - mondta beiktatási beszédében Joe Biden, az Amerikai Egyesült Államok 46. elnöke Washingtonban. „Ahogy a jövőbe tekintünk az egyedi amerikai módunkon, nyughatatlanul, bátran, optimistán, és célként tűzzük ki azt a nemzetet, amely tudom, hogy lehetünk és lennünk is kell. Köszönetet mondok elődeimnek mindkét pártból, az elnököknek, akik ma itt vannak, őszinte köszönetet mondok nekik.”

Tanjug/AP Photo/Patrick Semansky, Pool

Beiktatták hivatalába a demokrata párti Kamala Harrist, az Egyesült Államok első színes bőrű női alelnökét is szerdán Washingtonban.

Tanjug/AP Photo/Patrick Semansky, Pool

A Capitolium két héttel korábbi ostroma, valamint a koronavírus-járvány miatt hozott példátlan biztonsági óvintézkedések következményeként az ilyenkor megszokott százezres tömeg helyett inkább csak katonákkal volt tele Washington központja.

Tanjug/Greg Nash/Pool Photo via AP
Tanjug/Win McNamee/Pool Photo via AP

Aleksandar Vučić üzenetben gratulált Joe Bidennek, az Amerikai Egyesült Államok újonnan megválasztott elnökének. A szerb államfő meggyőződését fejezte ki arról, hogy kölcsönös tisztelet és közös értékek mellett Biden személyében partnerre talál a politikai párbeszéd és a gazdasági együttműködés megerősítésére. Üzenetében továbbá egészséget és sok sikert kívánt az Amerikai Egyesült Államok minden lakosának.

Tanjug/Jonathan Ernst/Pool Photo via AP

Orbán Viktor magyar miniszterelnök levélben fejezte ki gratulációját és jókívánságait Joe Bidennek az Amerikai Egyesült Államok elnökévé történt beiktatása alkalmából. A kormányfő azt írta, az elmúlt négy év bebizonyította, hogy az Egyesült Államok és Magyarország közötti barátságos és kölcsönösen előnyös együttműködés számos területen nagy lehetőségeket rejt magában. Orbán Viktor örömmel állapította meg, hogy ez az időszak új távlatokat nyitott a kétoldalú kapcsolatokban a biztonság, az energiapolitika és a gazdaság területén egyaránt.

A magyar miniszterelnök biztosította Joe Bident arról, hogy a magyar kormány továbbra is teljes mértékben elkötelezett marad a magyar-amerikai kapcsolatok erősítése mellett a kölcsönös tisztelet és jóakarat alapján, "építve NATO-n belüli szövetségünkre, a terrorizmus elleni küzdelem iránti elkötelezettségünkre és Közép-Európa alternatív energiaforrásainak biztosítására irányuló közös törekvésünkre. Sok sikert és jó egészséget kívánok felelősségteljes feladatainak ellátásához" - zárta az új amerikai elnöknek írt levelét Orbán Viktor.

Tanjug/AP Photo/Andrew Harnik, Pool

Előzőleg evakuálták a Legfelsőbb Bíróság épületét Washingtonban, bombafenyegetés miatt - írja a szerb közmédia a CNN-re hivatkozva. Az intézmény a Capitolium épületével szemben található, ahol Joe Biden letette az elnöki esküt. A történtek miatt megerősítették a Nemzeti Gárda jelenlétét. 

Joe Biden
Amerikai Egyesült Államok
Washington

Most

17:10, Frissítve: 17:23

Megkapta az oltást Áder János

A magyar köztársasági elnök néhány nappal ezelőtt kapta meg az értesítést háziorvosától, hogy sorra kerül és kínai vakcinát ajánlott fel neki.
16:00, Frissítve: 17:43

Antalfalván is folyamatos az oltás

Javában zajlik a koronavírus elleni oltás beadása Antalfalva községben is. A kínai Sinopharm, az amerikai-német Pfizer-BioNTech és a brit-svéd AstraZeneca által gyártott oltóanyagok közül választhatnak az oltakozni vágyók.

Népszerű

Megtalálták az eltűnt niši fiú holttestét

A rendőrség nem adott hivatalos közleményt a halott személyét illetően, viszont a Szerbiai RTV azt írja, Jovan Veselinović anyja megerősítette, hogy az eltűnt fiára találtak rá.

Üresen állnak a zentai árupiac standjai

Kedd óta üresek a zentai árupiac asztalai. Az árusítók beszüntették a munkát. Ennek több oka is van. Az ügyben megszólalt a piacot üzemeltető vállalat igazgatója is.

Halálos közúti baleset Topolyánál

A szerencsétlenség szerda este fél nyolckor történt Topolya bejáratánál, egy kombi hátulról egy kapcsolható eszközt húzó traktornak ütközött.