Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP/Evgeniy Maloletka

Jóváhagyta az orosz alkotmánybíróság a négy ukrajnai régió annektálásáról szóló szerződéseket

2022.10.02
18:55
2022.10.03
08:38
Forrás
MTI
A testület szerint az átmeneti időszak, amíg a négy elcsatolt régiót Oroszország gazdasági, pénzügyi, hitel- és jogrendszerébe integrálják, 2026. január 1-jéig tart majd.

Jóváhagyta az orosz alkotmánybíróság a négy megszállt ukrajnai régió, Donyeck, Luhanszk, Herszon és Zaporizzsja megye Oroszországhoz csatolásáról szóló dokumentumcsomagot. A vonatkozó határozatokat a bíróság honlapján tették közzé. A testület a szerződések szövegének alapján megállapította, hogy azok már az aláírásuktól kezdve, vagyis szeptember 30-tól hatályosak, így a négy területet már Oroszország részének tekinti. Az alkotmánybíróság egyebek között rámutatott, hogy Oroszország az elcsatolt régiók minden népének garantálja az anyanyelv megőrzéséhez, valamint a nyelvtanulás és -fejlesztés feltételei megteremtéséhez való jogát, összhangban az orosz alkotmány 68. cikkével.

Vlagyimir Putyin orosz elnök vasárnapi közlés szerint beterjesztette az Állami Dumának - az alsóháznak - négy régió Oroszországhoz való csatlakozásáról szóló alkotmányos törvénytervezeteket. A csatlakozási szerződéseket és a vonatkozó alkotmányos törvényeket az alsóház a tervek szerint hétfőn, a felsőház pedig kedden tárgyalja. Az annektálásról megkötött szerződések pénteki aláírását megelőzően a négy érintett területen népszavazást tartottak szeptember 23-27. között. A hivatalosan kihirdetett 93-99 százalék közötti eredményt az orosz kormányon kívül egyetlen ország vezetése sem ismerte el törvényesnek.

Oroszország

Most

Népszerű

Leszámolás történhetett Horgoson

Lövöldözés volt csütörtökön Horgoson. Valószínűleg leszámolás történt két migránscsoport között, néhányan meg is sérültek.