Ugrás a tartalomra
europa.eu

Júliustól uniós digitális Covid-igazolvány

2021.06.09
14:22
2021.06.09
14:32
Forrás
Vajdasági RTV
Lezárult az uniós Covid-igazolvány bevezetését előkészítő jogalkotói munka, a július 1-ől érvényes tanúsítvány megkönnyíti az utazást, és segít fokozatosan, összehangoltan feloldani a korlátozásokat.

Az oltások közül azokat ismeri el, melyeket az Európai Gyógyszerügynökség jóváhagyott, a többi, vagyis például a kínai és az orosz esetében a tagországok egyénileg döntenek, engedélyezik-e.

Az uniós digitális Covid-igazolvány azt igazolja, hogy az okmány jogosultja:
-kapott Covid19 elleni védőoltást,
-negatív teszteredménnyel rendelkezik, vagy
- felgyógyult a Covid19-ből.

Az igazolvány főbb jellemzői:
-Digitális és/vagy papírformátumú
-QR-kóddal van ellátva
-Ingyenes
-A nemzeti nyelven és angolul van kiállítva
-Minden szempontból biztonságos
-Az összes uniós országban érvényes

europa.eu

Hogyan lehet majd beszerezni az igazolványt?

Az igazolvány kiállításával kapcsolatos döntéseket a nemzeti hatóságok hozzák meg: kiállíthatják az okmányt például tesztközpontok vagy egészségügyi hatóságok, de akár közvetlenül, e-egészségügyi portálon keresztül is kiváltható lehet.
A digitális változatot mobil eszközön lehet majd tárolni. A polgárok nyomtatott változatot is igényelhetnek. Mind a digitális, mind a nyomtatott változaton szerepel majd egy QR-kód az alapvető információkkal és egy digitális bélyegzővel, amely az igazolvány hitelességét szavatolja.
A tagállamok megállapodtak az okmány egységes vizuális elemeiről, melyek alapján az elektronikus és a papíralapú változatot egyaránt könnyen fel lehet ismerni.

Hogyan fogja segíteni az igazolvány a szabad mozgást?

Az uniós digitális Covid-igazolványt minden uniós tagállamban el fogják fogadni. Az okmány lehetővé teszi, hogy EU-szerte összehangoltan fel lehessen oldani a jelenlegi korlátozásokat.
Főszabályként mindenki, aki beszerezte az uniós digitális Covid-igazolványt, mentesül a járványügyi korlátozások alól és szabadon utazhat az EU-ban. A tagállamoknak tartózkodniuk kell attól, hogy utazási korlátozásokat vezessenek be az uniós digitális Covid-igazolvány birtokosaival szemben, kivéve, ha az ilyen korlátozások a közegészség védelme érdekében szükségesek és arányosak.
Ilyen esetben – pl. ha egy tagállam aggodalomra okot adó új vírusvariánsokkal szemben kíván fellépni – az adott országnak értesítenie kell majd a Bizottságot és az összes többi tagállamot az általa hozott korlátozásról, és meg kell indokolnia a döntését.

europa.eu

Az uniós digitális Covid-igazolvány negatív teszteredmény alapján is kiállítható, ami az alkalmazandó népegészségügyi korlátozások értelmében sokszor követelmény. Az igazolvány lehetőséget nyújt a tagállamoknak arra, hogy népegészségügyi okokból változtassanak a korlátozó intézkedéseken. A nyári idegenforgalmi idényre tekintettel a Bizottság még június közepe előtt módosítani fogja az EU-n belüli szabad mozgás korlátozására vonatkozó ajánlásait.

A Tanjug értesülése szerint Szerbia már kérte a hazai digitális igazolások beiktatását a közös európai rendszerbe.

 

Covid-igazolvány
Európai Unió

Most

20:58, Frissítve: 21:14

Díjazták a vajdasági tehetségeket

Kiváló vajdasági magyar diákokat, felsőoktatási hallgatókat díjaztak, és tehetség nagyköveteket kiáltottak ki Szabadkán. A díjazottak emlékplakettet, alkalmi ajándékot és az MNT által biztosított támogatást vehették át.
19:16

Megnyílik az összes határátkelő

Megnyílik az összes határátkelő Szerbia és Magyarország között - jelentette be Facebook-bejegyzésében Pásztor István. A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke azt írja, június 23-ától az összes határátkelő dolgozni fog a két ország között.
17:34, Frissítve: 19:15

11 millió eurót kap Szerbia migrációs ügyekre

Szerbia aláírta az Európai Unióval azt a migráció rendezésére irányuló támogatási szerződést, amelynek második fázisában fejlesztik a befogadóközpontokat, a védelmi szolgáltatásokat és az oktatás elérhetőségét.
16:22, Frissítve: 17:28

Módosult a tartomány idei költségvetése

Ülésezett a Tartományi Képviselőház, amelyen a tartomány 2021-es költségvetésének módosításáról szavaztak. Napirenden szerepelt a Menekültek, kiutasított és lakóhelyüket elhagyni kényszerült személyek számára nyújtott támogatási alap jelentése is.

Népszerű

Mától érvényesek az enyhítések Szerbiában

A járványhelyzet javulásával a köztársasági válságstáb hétfőn döntött a járványügyi intézkedések enyhítéséről, azonban ezt a kormánynak is el kellett fogadnia. Az új szabályok mától léptek hatályba.

Két bácsfeketehegyi kamasz fulladt vízbe

Két bácsfeketehegyi fiú belefulladt a Kúla-Kishegyes-csatornába. A 14 és 16 éves fiúk a Szikics és Kishegyes közötti szakaszon fürödtek, ott történt a tragédia - erősítették meg a szerb közmédiának a Szabadkai Rendőrkapitányságon.