Ugrás a tartalomra
Tanjug/Brontë Wittpenn/San Francisco Chronicle via AP

Kaliforniában 14-re emelkedett a viharos időjárás és az áradások halottainak száma - VIDEÓ

2023.01.10
18:35
2023.01.11
08:04
Forrás
MTI, hirado.hu
Kaliforniában 14-re emelkedett a múlt héten kezdődött viharos időjárás és áradások halálos áldozatainak száma, egy kisgyermeket megáradt folyó sodort magával, százezrek vannak áram nélkül.

Hétfőn ketten vesztették életüket a viharos szélben kidőlő fák miatt, ezzel összesen már 14 halálos áldozatot tartanak nyilván. Az állam középső, partvidéki területén egy ötéves gyereket megáradt folyó ragadott magával. A kisfiú édesanyjával együtt egy autóban rekedt az elárasztott úton. A közelben tartózkodók megpróbáltak segíteni rajtuk, az édesanyát sikerült kimenteni, a gyermek azonban a vízbe került, amely elsodorta. A fiút többórás keresés után sem találták meg, egyelőre eltűntként tartják nyilván.

Kedden reggel Kalifornia államban több mint 200 ezer fogyasztónál nem volt áram.

San Francisco teljes térségére figyelmeztetés van érvényben árvizek miatt, valamint az állam egyes térségeiben tornádók veszélyére is felhívták a figyelmet. A Sierra Nevada-hegységben, Kalifornia keleti részén újabb jelentős havazást várnak, miután az elmúlt két hétben már mintegy háromméter hó hullott.

Kaliforniára Joe Biden elnök szövetségi veszélyhelyzetet hirdetett még vasárnap, ami központi források igénybe vételét teszi lehetővé a védekezéshez és kárelhárításhoz.

Mintegy 34 millió ember lakóhelyére adtak ki riasztást Kaliforniában a heves esőzések okozta áradások miatt. Montecito városból, ahol főként hollywoodi sztárok laknak, mind a nyolcezer lakost evakuálni kellett. Két forgalmas autópályát és mintegy tucatnyi alsóbbrendű utat kellett lezárni Kalifornia-szerte. Több helyen vízmosás, törmelék máshol kidőlt fák okoznak gondot.

Az elmúlt néhány héten az átlagos csapadék 5–600 százaléka hullott: csak hétfőn 10–12, helyenként akár 25 centiméternyi csapadék zúdult alá, aminek következtében a folyók kiléptek a medrükből. A meteorológusok szerint ez lehet az évszázad esőzése.

áradások
Kalifornia

Most

08:49

Narancssárga riasztás van érvényben egész Vajdaságban

Jön a rossz idő – figyelmeztet a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet. Vajdaságban és Közép-Szerbia egyes részein narancsriasztás van érvényben. A hétvégéig és a jövő hét első felében folytatódik a változékony időjárás, záporokkal, zivatarral.
20:54, Frissítve: 08:06

Továbbra is feszült a helyzet Koszovó északi részén

A helyi szerbek ugyanis nem ismerik el az időközi helyi szintű választások eredményeit és a polgármesteri hivatalok előtt tüntetnek, jelenleg békésen. Hétfőn viszont összecsaptak a KFOR békefenntartóival. A NATO további 700 katonát küld a régióba.

Népszerű