Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP

Katonai parádé Moszkvában

2020-06-24
11:11
2020-06-24
18:14
Forrás
Pannon RTV
Katonai parádét tartottak ma Moszkvában a második világháború győzelmének 75. évfordulója alkalmából.

Orosz katonák, tankok, harckocsik és a legmodernebb hadászati eszközök is felvonultak a moszkvai Vörös téren tartott katonai parádén, amelyet a második világháború győzelmének 75. évfordulója alkalmából rendeztek meg. Az eseményen Vlagyimir Putyin orosz államfő, a katonaság vezérkara és a veterán harcosok mellett Aleksandar Vučić szerb elnök és a szerb katonaság tagjai is részt vettek. A díszszemlét egyébként május 9-én tartották volna meg, de a koronavírus-járvány miatt elnapolták.

Katonai parádéval ünnepelték Moszkvában a második világháború befejezésének 75. évfordulóját. A felsorakozott egységek szemléjét Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter tartotta meg. Ezután jelentést adott Vlagyimir Putyin orosz elnöknek.

Vlagyimir Putyin ünnepi beszédében megemlékezett mindazokról, akik nem térhettek haza a háborúból: „Ma mindazok emléke előtt tisztelgünk, akik nem tértek vissza a háborúból. Fiainkra, lányainkra, apákra, anyákra, nagyapákra, férjekre, feleségekre, testvérekre, katonáinkra, rokonokra és barátokra emlékezünk. Gyászoljuk azokat a veteránokat, akik már elhagytak minket.”

Fotók: Tanjug/AP/Vladimir Pesnya, Alexander Zemlianichenko, Pavel Golovkin, Iliya Pitalev, Ramil Sitdikov

Ezután egyperces néma csönddel emlékeztek az elesettekre.

Az orosz elnök ünnepi beszéde után gratulált a jelenlevőknek a Győzelem Napja alkalmából, majd a győzelmi kiáltás után felcsendült az orosz himnusz.

A Vörös téren tartott felvonuláson több mint 14 ezer katona vett részt. Emellett tankok, harckocsik és a legmodernebb hadászati eszközök is felvonultak. A légibemutatón a harci helikopterek és vadászgépek is megmutatkoztak.

Moszkva
Oroszország
Vlagyimir Putyin

Most

20:39, Frissítve: 23:00

Újvidéken is tüntetnek

Nem csak Belgrádban, hanem más szerbiai városokban is tüntetnek. Kruševacon, Kragujevacon és Újvidéken is utcára vonultak az emberek.
18:58, Frissítve: 21:43

Megtalálták csantavéri kisfiút

Este fél nyolc körül előkerült a ma délután Csantavéren eltűnt kisfiú. Réti Dénes jól van, a szülei köszönik a segítséget a fiú felkutatásában.
17:59, Frissítve: 21:43

Elhalasztják a Kanizsa Fesztet

A szervezők a járványügyi helyzetet figyelembe véve döntöttek a magyarkanizsai esemény elhalasztása mellett. Várhatóan ősszel tartják majd meg a rendezvényt.

Népszerű

Megtalálták csantavéri kisfiút

Este fél nyolc körül előkerült a ma délután Csantavéren eltűnt kisfiú. Réti Dénes jól van, a szülei köszönik a segítséget a fiú felkutatásában.

Vučić: holnap döntenek a szigorításokról

Aleksandar Vučić szerb elnök ma délután is sajtótájékoztatót tartott. Elmondta, hogy a járványügyi helyzettel kapcsolatban a konkrét intézkedésekről holnap döntenek.