Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/LIBKOS

A keleti frontot támadják az oroszok

2022.12.09
12:29
2022.12.09
15:45
Forrás
Pannon RTV
Az orosz haderő kitartóan bombázza az ukrán energetikai infrastruktúrát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint tíz civil vesztette életét a támadásokban.

Az áramkorlátozás Kijevben és a kijevi régióban továbbra is érvényben van. Időközben az ukrán biztonsági szolgálat letartóztatott egy házaspárt Odesszában, akiket Oroszország javára folytatott kémkedéssel vádolnak. Az orosz ENSZ-nagykövet első helyettese, Dmitrij Poljanszkij pedig kijelentette: Moszkva levelet intézett az ENSZ Biztonsági Tanácsához, amelyben a donbászi civilek elleni ukrán támadásokról számoltak be.

Nyolc orosz ellenőrzőpontot és két lőszerraktárt támadott meg az ukrán haderő, áll az ukrán hadsereg közleményében. Az elmúlt 24 órában tizenegy olyan célpont ellen hajtottak végre támadásokat, ahol orosz csapatok, fegyverek és katonai felszerelések összpontosultak – írják az ukrán hírportálok. Az ukrán vezérkar megerősítette: a hadsereg december 7-én a zaporizzsjai területen több orosz állást is lőtt, a támadások során 240 orosz katona sebesült meg.

Az Egyesült Államok további 275 millió dollár katonai segélyt küld Kijevnek, beleértve a nagy mennyiségű lőszert és csúcstechnológiás védelmi rendszereket, amelyek az orosz drónok észlelésére és megsemmisítésére használhatók fel. A segély teljes összege valamivel kevesebb, mint az eddigiek, ugyanis az Egyesült Államok figyelembe vette a NATO-főtitkár kijelentését, miszerint Oroszország a jelek szerint csökkenteni fogja a katonai tevékenységét az elkövetkező időszakban annak érdekében, hogy átcsoportosítsa azt és új offenzívát indítson tavaszra. A legújabb segélycsomaggal együtt az Egyesült Államok mintegy 19,3 milliárd dollár értékben küldött Kijevnek katonai felszerelést és fegyvereket az ukrajnai háború február 24-i kezdete óta.

Vlagyimir Putyin a Sanghaji Együttműködési Szervezet és a volt szovjet országok védelmi minisztereinek csúcstalálkozóján arról beszélt, hogy a nyugat szándékosan súlyosbítja a nemzetközi konfliktusokat. Az orosz elnök úgy fogalmazott: a nyugat kizsákmányolja Ukrajnát és ágyútöltelékként használja az ukrán népet.

Ukrajna
ukrajnai háború
Oroszország
Vlagyimir Putyin
Volodimir Zelenszkij
Kijev
Moszkva
Egyesült Államok
Amerikai Egyesült Államok
NATO

Most

Népszerű