Ugrás a tartalomra

Két éve tart az orosz-ukrán háború

2024.02.24
08:50
2024.02.24
15:45
Forrás
Pannon RTV
Két évvel ezelőtt, 2022. február 24-én Oroszország megtámadta Ukrajnát.

Kijevből, Harkivból és Mariupolból is robbanásokat jelentettek. Ezzel egyidejűleg orosz páncélosok hatoltak be Ukrajnába délen, a 2014-ben elcsatolt Krím félsziget felől, északon és keleten pedig a szomszédos Fehéroroszországból.

Vlagyimir Putyin orosz elnök rendkívüli tévébeszédben jelentette be, hogy katonai műveletet rendelt a kelet-ukrajnai szakadár területek orosz lakosságának védelmében. Mostanra egyre kevésbé látszik, mikor lehet vége a fegyveres konfliktusnak.

A nyugati hatalmak, élükön az Egyesült Államokkal támogatja az ukrán hadsereget, ez pedig Oroszországot is további erők mozgósítására ösztönzi. Kijev tavalyi ellentámadása korlátozott sikereket ért el csupán, és Bahmut után végül Avgyijivka is orosz ellenőrzés alá került. Jelenleg Ukrajna területének összesen mintegy 20 százaléka van az orosz hadsereg kezében.

Két évvel a konfliktus kezdete után Oroszországban különösebben nem emlékeztek meg az évfordulóról. Ukrajnában mások mellett Olaszország, Belgium és Kanada miniszterelnökeinek, valamint Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnökének részvételével tartanak megemlékezéseket a háborúban elesett eddigi áldozatokról.

orosz-ukrán háború

Most

19:03, Frissítve: 20:04

Mozgasd meg az agyad!

Mozgasd meg az agyad! mottóval kvízestet szervezett Noszán a helyi Hinga Művelődési Egyesület. Az esemény célja a szórakozás, barátkozás, ügyesség és az általános műveltség fejlesztése volt. Négy- illetve ötfős csapatok versengtek a díjakért.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.