Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/Edmar Barros

Ketyeg az éghajlati időzített bomba

2023.03.21
19:21
2023.03.21
19:38
Forrás
greendex.hu
Az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület kiadta legutóbbi jelentésének összefoglalóját, amelyben a tudósok rámutatnak, hogy nincs sok időnk az éghajlatváltozás elleni küzdelem megnyerésére, ezért a kibocsátások mielőbbi csökkentésére lenne szükség.

António Guterres, az ENSZ főtitkára a jelentés bemutatásának alkalmából elmondott beszédében, az emberiség túlélési útmutatójának nevezte azt. Az elmúlt fél évszázadban a hőmérséklet-emelkedés mértéke magasabb, mint 2000 éve bármikor. A szén-dioxid-koncentráció legalább 2 millió éve nem volt ilyen magas. Az éghajlati időzített bomba ketyeg – mondta Guterres. A főtitkár beszédében elsősorban a fejlett országokat sürgette, hogy kötelezzék el magukat a nettó nulla kibocsátás elérése mellett, a korábbi 2050–60 körüli időpontok helyett már 2040-re. A szakemberek szerint a 2030-as évek közepére a felére kell csökkenteni a kibocsátást, hogy a világnak esélye maradjon az iparosodás előtti szinthez képest 1,5 Celsius-fokos felmelegedésen belül maradni.

A 37 oldalas végső jelentés az IPCC által az elmúlt két évben publikált szakértői értékelések megállapításait foglalja össze. Ha nem változtatunk a mostani helyzeten, akkor a kalkulációk szerint az évszázad végére nagyjából 3,2 Celsius-fokkal melegedhet fel a bolygó, de sajnos a jelenleg érvényben lévő vállalások betartása esetén is 2,2 Celsius-fokos melegedéssel számolhatunk.

Ha most cselekszünk, még mindig biztosíthatjuk az élhető, fenntartható jövőt mindenki számára – mondta Hoesung Lee, az IPCC elnöke. Az IPCC szerint a világnak fel kell gyorsítania a zöld energiára való átállást, valamint át kell alakítania a mezőgazdaságot és az étkezési szokásokat, hogy esélyünk legyen a szükséges kibocsátáscsökkentésre.

éghajlati
Antonio Guterres
ENSZ
kibocsátás
szén-dioxid

Most

15:20, Frissítve: 15:26

Később érik a feketicsi meggy

A szokásosnál hidegebb és csapadékosabb időjárás miatt a termés is károsodhat. A termelők szerint a gyümölcsöt az alacsony felvásárlási ár miatt nem érdemes eladni, ezért feldolgozva próbálják értékesíteni.
13:43, Frissítve: 13:53

Kétnyelvű zenés irodalmi est Pancsován

Petőfi 200 Zmaj 190 címmel tartottak kétnyelvű zenés irodalmi estet a pancsovai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesületben. Kicsik és nagyok együtt ünnepelték az évfordulókat.
13:21, Frissítve: 13:52

Július elsejétől drágul a cigaretta Szerbiában

Ez lesz a második áremelés idén és valószínűleg a szokásos 10 dinárral drágul majd. A drágulás oka a 2020 végén elfogadott jövedéki naptár, amely szerint 2025-ig minden január és július elején 1,5 dinárral emelik a cigaretta utáni külön jövedéki adót

Népszerű