Ugrás a tartalomra
Pixabay

Ketyeg a bolygó órája

2020.09.20
21:09
Forrás
MTI
Visszaszámláló órát helyeztek ki helyi klímaaktivisták New York központjában – írja az MTI.

A szerkezet azt mutatja, hogy mennyi idő van hátra addig, amíg a globális felmelegedés eléri a kritikus határt. A hatalmas digitális kijelzőn jelenleg az látható, hogy a mostani kibocsátás fenntartása mellett hét év és 102 nap van hátra, amíg a földi légkör átlaghőmérséklete 1,5 Celsius-fokkal lesz melegebb az iparosodás előtti állapothoz képest.

Gan Golan művész-aktivista szerint a visszaszámlálás még nem érte el a nullát, tehát képesek lehetünk kezelni a problémát, igaz, már nincs vesztegetni való időnk. Az ENSZ szakértői szerint már az átlaghőmérséklet 1,5 Celsius-fokos emelkedésekor is két-háromszorosára nőhetnek az árvízkárok, az óceánok savasodása miatt pedig a korallok akár 90 százaléka is eltűnhet.

A visszaszámlálót a manhattani Union Square egyik üvegépületére vetítették ki, amelynek falán eddig a Metronóm nevű installáció volt látható, amely azt mutatta, hogy mennyi idő van még hátra a napból.

Az órának nem az az üzenete, hogy hét év múlva majd fel kell ébrednünk és valamit tennünk kell. Arról szól, hogy most azonnal cselekednünk kell. Már itt van a klímaváltozás – mondta Andrew Boyd, a projekt egyik kezdeményezője. A Klímaóra a jövő heti New York-i klímahét alatt lesz kihelyezve, és hasonló kerülhet ki majd Berlinben és Genfben is.

Föld
föld órája
New York
klíma

Most

Népszerű

Leszámolás történhetett Horgoson

Lövöldözés volt csütörtökön Horgoson. Valószínűleg leszámolás történt két migránscsoport között, néhányan meg is sérültek.