Ugrás a tartalomra
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Kína a járvány elleni küzdelemben is kész együttműködni a közép- és kelet-európai régióval

2021.02.09
16:28
2021.02.09
18:21
Forrás
MTI
Tovább mélyítené kapcsolatait egyebek mellett a külkereskedelem, a klímavédelem és az oktatás terén is - mondta el Hszi Csin-ping kínai elnök a kilencedik Kína és Kelet- és Közép-Európa Országai csúcstalálkozón.

Megnyitó beszédében Hszi a Kínát, valamint 17 közép- és kelet-európai országot magában foglaló, 17+1 nevű együttműködési keret nyitottságra, közös munka révén elért közös sikerekre, valamint multilateralizmusra alapuló összefogását méltatta. A kínai elnök támogatásáról biztosította a budapesti Fudan Nemzetközi Egyetem előkészítésének tervét, és említést tett a Magyarország és a kínai vakcinafejlesztők között folyó együttműködésről. Peking célként jelölte ki, hogy a következő öt év során Kína 170 milliárd dollár értékben importáljon termékeket a régió országaiból. A pekingi kereskedelmi minisztérium adatai szerint Kína külkereskedelmi forgalma az együttműködési keretben részt vevő 17 közép- és kelet-európai országgal 103,45 milliárd dollárt tett ki 2020-ban, először meghaladva a 100 milliárd dolláros küszöböt. A külkereskedelmi forgalom a régió országai és Kína között 8,4 százalékkal nőtt éves bázison, ami gyorsabb ütemű bővülést jelent a Kína és az Európai Unió közötti forgalomhoz, valamint a teljes kínai külkereskedelmi forgalom növekedéséhez képest is.

Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

Csaknem egy év telt el azóta, hogy Kína az új koronavírus okozta világjárványra hivatkozva bejelentette az együttműködés keretében eredetileg 2020 első felére tervezett, éves csúcstalálkozó elhalasztását.

Csin Kang kínai külügyminiszter-helyettes keddi sajtótájékoztatóján Pekingben elmondta: a koronavírus-járvány ugyan gátat szabott a régió országai és Kína között zajló idegenforgalomnak, amely az együttműködés egyik fontos alappillére, ám a járvány megfékezésével ez újabb lendületre kap majd.

Csin a Fudan Nemzetközi Egyetem budapesti előkészítését fontos lépésnek nevezte a különböző országokból származó fiatalok kölcsönös megértésének elősegítése szempontjából, reményét fejezve ki, hogy az egyetem egy-két éven belül már megkezdheti a hallgatók toborzását.

A kínai fejlesztésű vakcinákról szólva a miniszterhelyettes elmondta: több ország jelezte már szándékát a kínai gyártók felé a közép- és kelet-európai régióból, s Kína részéről megvan a szándék, hogy biztosítsa az oltóanyag-ellátást azoknak, akik erre igényt tartanak.

Szerbiába már érkezett, Magyarországra pedig szintén hamarosan érkezhet kínai vakcinaszállítmány - tette hozzá, hangsúlyozva, hogy Kína globális közkinccsé kívánja tenni saját fejlesztésű oltóanyagait.

Kína
Hszi Csin-ping
Közép-Európa
Kelet-Európa
együttműködés
koronavírus-járvány

Most

23:14, Frissítve: 23:28

Magabiztos győzelem Oslóban

A szerb labdarúgó-válogatott 2:0-ra nyert a norvégok ellen a Nemzetek Ligájában és ezzel biztosította a feljutást az A divízióba.

Népszerű

Verbászi fiú a bravúros magyar válogatottban

Újoncot avatott a magyar labdarúgó-válogatott Lipcsében, a Nemzetek Ligája ötödik fordulójában, ahol egygólos győzelmet aratott a németek ellen. Az új játékos a mindössze 18 éves vajdasági fiú, Kerkez Miloš.

Megküzdöttek a Mohol legnagyobb parasztja címért

Látogatottságban és a résztvevők számát tekintve is rekordot döntött a 8. Moholi Parasztolimpia. Ilyenkor dől el, hogy kik a környék legnagyobb parasztjai, akik különböző mezőgazdasághoz köthető versenyszámokban mérettetik meg magukat.