Ugrás a tartalomra
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Kína a járvány elleni küzdelemben is kész együttműködni a közép- és kelet-európai régióval

2021.02.09
16:28
2021.02.09
18:21
Forrás
MTI
Tovább mélyítené kapcsolatait egyebek mellett a külkereskedelem, a klímavédelem és az oktatás terén is - mondta el Hszi Csin-ping kínai elnök a kilencedik Kína és Kelet- és Közép-Európa Országai csúcstalálkozón.

Megnyitó beszédében Hszi a Kínát, valamint 17 közép- és kelet-európai országot magában foglaló, 17+1 nevű együttműködési keret nyitottságra, közös munka révén elért közös sikerekre, valamint multilateralizmusra alapuló összefogását méltatta. A kínai elnök támogatásáról biztosította a budapesti Fudan Nemzetközi Egyetem előkészítésének tervét, és említést tett a Magyarország és a kínai vakcinafejlesztők között folyó együttműködésről. Peking célként jelölte ki, hogy a következő öt év során Kína 170 milliárd dollár értékben importáljon termékeket a régió országaiból. A pekingi kereskedelmi minisztérium adatai szerint Kína külkereskedelmi forgalma az együttműködési keretben részt vevő 17 közép- és kelet-európai országgal 103,45 milliárd dollárt tett ki 2020-ban, először meghaladva a 100 milliárd dolláros küszöböt. A külkereskedelmi forgalom a régió országai és Kína között 8,4 százalékkal nőtt éves bázison, ami gyorsabb ütemű bővülést jelent a Kína és az Európai Unió közötti forgalomhoz, valamint a teljes kínai külkereskedelmi forgalom növekedéséhez képest is.

Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

Csaknem egy év telt el azóta, hogy Kína az új koronavírus okozta világjárványra hivatkozva bejelentette az együttműködés keretében eredetileg 2020 első felére tervezett, éves csúcstalálkozó elhalasztását.

Csin Kang kínai külügyminiszter-helyettes keddi sajtótájékoztatóján Pekingben elmondta: a koronavírus-járvány ugyan gátat szabott a régió országai és Kína között zajló idegenforgalomnak, amely az együttműködés egyik fontos alappillére, ám a járvány megfékezésével ez újabb lendületre kap majd.

Csin a Fudan Nemzetközi Egyetem budapesti előkészítését fontos lépésnek nevezte a különböző országokból származó fiatalok kölcsönös megértésének elősegítése szempontjából, reményét fejezve ki, hogy az egyetem egy-két éven belül már megkezdheti a hallgatók toborzását.

A kínai fejlesztésű vakcinákról szólva a miniszterhelyettes elmondta: több ország jelezte már szándékát a kínai gyártók felé a közép- és kelet-európai régióból, s Kína részéről megvan a szándék, hogy biztosítsa az oltóanyag-ellátást azoknak, akik erre igényt tartanak.

Szerbiába már érkezett, Magyarországra pedig szintén hamarosan érkezhet kínai vakcinaszállítmány - tette hozzá, hangsúlyozva, hogy Kína globális közkinccsé kívánja tenni saját fejlesztésű oltóanyagait.

Kína
Hszi Csin-ping
Közép-Európa
Kelet-Európa
együttműködés
koronavírus-járvány

Most

20:02

Vučić: Ukrajna a fő téma Davosban

Ukrajna kérdése játszik központi szerepet a Davosi Világgazdasági Fórumon, erről beszélt a szerb köztársasági elnök a szerb közmédiának, aki maga is részt vesz a rendezvényen.
19:33

Korszerű gépek és újítások kellenek

Sokan szeretnének korszerű gépeket vásárolni az Újvidéki Mezőgazdasági Vásáron. A beruházás azonban sokba kerül - mondják a termelők. Aki teheti, pályázati lehetőségeken keresztül próbál fejleszteni.

Népszerű

Rossz hír a földművesek számára

Folytatódik a meleg időjárás térségünkben, holnaptól egészen péntekig már nem kell számítani csapadékra - olvasható a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet előrejelzésében.

Miből mennyit vihetünk magunkkal külföldre?

Hamarosan elkezdődik a nyári szabadságok ideje. Utazásunk előtt jó tudni, hogy külföldi nyaralásunk során milyen értékben vihetünk magunkkal készpénzt és egyéb dolgokat úgy, hogy ne büntessen meg bennünket a szerb vámhivatal.