Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/Jonathan Rodriguez

Kitört egy vulkán a Kanári-szigeteken

2021.09.19
18:27
2021.09.19
18:33
Forrás
24.hu
Egy héten át tartó szeizmikus aktivitás után kitört egy vulkán a Kanári-szigetekhez tartozó La Palma szigeten.

A helyi hatóságok azt jelentették, a helyi idő szerint 15 óra 15 perckor történt kitörés után hatalmas füstoszlop emelkedett a magasba a sziget déli részén található Cumbre Vieja nemzeti parkban. 

Nem sokkal korábban a hatóságok mintegy 40 mozgáskorlátozott embert és haszonállatot evakuáltak a vulkán körüli falvakból. A spanyol védelmi minisztérium közlése szerint katonákat vezényeltek ki, hogy segítsenek az evakuálásban, és várhatóan még több embert evakuálnak majd a környező településekről. 

A kitörést megelőzően a tudósok a Spanyol Nemzeti Földrajzi Intézet (ING) szerint 3,8-as erősségű földrengések sorozatát regisztrálták a nemzeti parkban. A legkorábbi feljegyzett vulkánkitörés La Palmán 1430-ban történt, a legutóbbi, 1971-es kitöréskor egy ember meghalt, amikor a lávafolyamok közelében fényképezett, de anyagi kár nem keletkezett, írja a Guardian.

vulkán
vulkáni aktivitás
vulkánkitörés
Kanári-szigetek
La Palma sziget

Most

22:52, Frissítve: 23:00

Kocsis Máté: életbe lép a Gyurcsány - Márki-Zay paktum

A baloldal hatalmat akar, annak viszont feltétele, hogy a miniszterelnök-jelölt és a legnagyobb baloldali párt elnöke ezt megkösse - jelentette ki a Fidesz frakcióvezetője az ellenzéki előválasztásra reagálva vasárnap közösségi oldalán.
22:28, Frissítve: 22:46

Márki-Zay Péter nyerte az előválasztást

A Mindenki Magyarországa Mozgalom jelöltje 57-43 arányban nyert a magyarországi ellenzéki előválasztás második fordulójában. A voksolás másik miniszterelnök-jelöltje, Dobrev Klára gratulált Márky-Zay Péternek az előválasztáson elért sikeréhez.

Népszerű

Fogjunk össze a tiszaszentmiklósi Szarvák családért!

Ismét jó szándékú emberek segítségét kéri a tiszaszentmiklósi Szarvák Krisztina és családja. Az édesanya tavaly egyedül maradt hét gyermekével, miután férje rövid, súlyos betegség következtében elhunyt.