Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP/Japan Meteorology Agency

Kitört egy vulkán, majd cunami csapott le Tonga szigetére

2022.01.15
19:44
2022.01.15
19:50
Forrás
hirado.hu
Cunamiriadót adott ki az Egyesült Államok, Új-Zéland és Peru is.

Méteres hullámokkal járó szökőár csapott le Tonga szigetére helyi idő szerint szombat este. A cunamit egy hatalmas tenger alatti vulkán kitörése okozta. A vulkánból hangosan törtek fel a gázok, még a 800 kilométerre lévő Fidzsi-szigetek fővárosából is „mennydörgésszerű robajról” számoltak be a lakók.

A szökőárhoz a Hunga-Tonga-Hunga-Ha’apai vulkán kitörése vezetett. A tongai média hamuesőről, vízzel elárasztott házakról, áramkimaradásokról és a telekommunikációs összeköttetések megszakadásáról számolt be – írta honlapján a BBC World. A tűzhányó körülbelül 65 kilométerre található az óceánon a központi szigettől, Tongataputól, ahol mintegy 71 ezren élnek.

Tanjug/AP/Planet Labs PBC

A tongai geológiai szolgálat arról számolt be, hogy a vulkánból kiáramló füst- és hamufelhők mintegy 20 kilométer magasra nyúltak az égbe. Az ausztrál meteorológiai szolgálat szerint 1,2 méteres cunamit figyeltek meg Tonga fővárosában, Nuku’alofában.

A szigetország királyát, VI. Tupout kimenekítették palotájából, és sok helyi lakos keresett menedéket a magaslatokon a hullámok elől. A közösségi oldalakon megosztott felvételek szerint az árhullámok elöntötték a part menti területeket. Áldozatokról és károkról egyelőre nem tudni. Szamoán, a Fidzsi-szigeteken és Új-Zélandon is szökőárriadót rendeltek el. A helyieket figyelmeztették, hogy maradjanak távol a part menti területektől. A fidzsi kormány evakuációs központokat nyitott meg az alacsonyan fekvő part menti területeken.

Cunamiriadót adott ki az Egyesült Államok és Peru is, az USA a nyugati partvidéken és Hawaiin rendelte el a szökőárriadót. A szökőárriadó a csendes-óceáni szigeteken kívül Kalifornia, Oregon, Washington és Alaszka államokra érvényes. A hatóságok felszólították a lakosságot, hogy hagyják el a strandokat, kikötőket és jachtkikötőket.

vulkán
Tonga
cunámi

Most

18:18, Frissítve: 18:28

Spanyol Nagydíj - Leclerc a pole pozícióban

A világbajnoki pontversenyt vezető Charles Leclerc, a Ferrari monacói pilótája nyerte a Forma-1-es Spanyol Nagydíj időmérő edzését, így a vasárnapi futamot ő kezdheti majd meg az első rajtkockából.

Népszerű