Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/Alberto Pezzali, Pool

Klímacsúcs Glasgow-ban - a szerb elnök is felszólalt

2021.11.02
12:34
2021.11.02
17:04
Forrás
Pannon RTV
Aleksandar Vučić államfő azt mondta, ha az emberiség elveszíti a környezet védelméért folytatott harcot, semmi sem marad a gyerekeinknek.

Nem a megszokott módon, hanem elektromos hajtású emeletes busszal érkeztek a világ vezetői és a küldöttek a hétfőn kezdődött, COP26 klímacsúcs Glasgow-i helyszínére.

Tanjug/AP Photo/Alberto Pezzali, Pool

A 12 napos ENSZ-rendezvény első, teljes napján felszólalók apokaliptikus jövőképet vázoltak fel.

Tanjug/Erin Schaff/The New York Times via AP, Pool

A brit királyi családot a trónörökös, Károly walesi herceg képviselte.

Tanjug/Erin Schaff/The New York Times via AP, Pool

II. Erzsébet királynő pedig videóüzenetben a stabilabb jövő megteremtésére hívta fel a figyelmet.

Tanjug/AP Photo/Alberto Pezzali, Pool

Az ENSZ klímakonferencia célja, hogy a résztvevők elkötelezzék magukat amellett, hogy a globális felmelegedés mértéke ne haladja meg a 1,5 Celsius-fokot az iparosodás előtti értékhez képest, továbbá, hogy az országok 2030-ig csökkentsék az üvegházhatású gázok kibocsátásának mértékét. A konferencián hétfőn és kedden a világ több mint 120 állam- és kormányfője vesz részt, így Aleksandar Vučić is.

Tanjug/Phil Noble/Pool via AP

A szerb elnök beszédében hangsúlyozta, ha az emberiség elveszíti a környezetéért vívott harcot, akkor semmi sem marad a jövő generációinak.

Tanjug/Hannah McKay/Pool via AP

Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia: „Egyetértünk abban, hogy be kell fektetnünk a klíma és a környezet védelmébe, sőt egyetértettünk abban is, hogy a jövő generációit arra kell nevelni, hogy ne ismételjék meg a mi hibáinkat az egyetlen bolygón, amelyen élhetünk.”

klímacsúcs
Glasgow

Most

13:11

Elismerték Terzić munkáját

Húsz év alatt húsz érem - ezzel az eredménnyel érdemelte ki a Gyertyaszentelő-napi Érdemrendet Zoran Terzić, a szerb női röplabda-válogatott szövetségi kapitánya.
12:39, Frissítve: 12:44

Liszicsanszk orosz ellenőrzés alá került

Az ukrán erők elhagyták Liszicsanszkot, az ukrán hadsereg utolsó bástyáját Luhanszk régióban. Három ember vesztette életét a harkivi körzetben, amikor az orosz erők támadást intéztek Bezrukij település ellen. 131. napja tart a háború Ukrajnában.
12:38

Tompít a hőség vezetéskor

Készüljünk fel a kánikulára, ha útra kelünk! Előbb fáradunk, türelmetlenebbek lehetünk, koncentrációzavar léphet fel. Néhány jótanács a hosszú út előtt!

Népszerű