Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP/Jane Barlow

Klímatüntetések világszerte

2021.11.07
11:03
2021.11.07
13:57
Forrás
Pannon RTV
Ezrek tüntettek tegnap Glasgow-ban, ahol az ENSZ klímakonferenciája zajlik. Az aktivisták határozottabb fellépést követelnek a világ vezetőitől az éghajlatváltozás megfékezése érdekében, nincsenek megelégedve a 2050-ig meghatározott céldátummal.

Egy hete zajlik az ENSZ klímakonferenciája Glasgow-ban. Az eseményen csaknem kétszáz ország vesz részt. A találkozó célja egyebek mellett, hogy 1,5 fokra korlátozzák a globális felmelegedés mértékét. Sok klímavédelmi aktivista azonban gyorsabb megoldásokra vár a döntéshozóktól.

Tanjug/AP/Andrew Milligan

Tízezrek tüntettek szombaton a nagyobb klímavédelemért Glasgow-ban, ahol éppen az ENSZ klímakonferenciája zajlik. Az aktivisták határozottabb fellépést követelnek a világ vezetőitől az éghajlatváltozás megfékezése érdekében. A tüntetés szervezői szerint több mint százezren vettek részt a konferencia ülésszakának félidejére tervezett megmozduláson. A rendőrség ugyanakkor nem adott becslést a tömeg nagyságáról.

Tanjug/AP/ David Cliff

Világszerte egyébként több mint háromszáz tiltakozó akciót szerveztek a politikusok beszédeivel elégedetlen aktivisták. London központjában is komoly intézkedéseket várnak a döntéshozóktól. A tiltakozáson részt vevő egyik asszony így nyilatkozott:

„ Úgy tűnik, az egyetlen dolog, ami változást kényszeríthet ki, az a közvélemény, a nép ereje. Az képes tettekre bírni a kormányokat. Nem tennének olyan gesztusokat, amilyeneket most tesznek, ha nem lenne Greta Thunberg vagy az Extinction Rebellion mozgalom, valamint a tiltakozások szerte a világban. Ezért ki kell tartania a lendületünknek.”

Tanjug/AP/ Emrah Gurel

Isztambulban, Törökország egyik legnépesebb városában is az éghajlatváltozás vitte utcára a tüntetőket. Évek óta aszály, erdőtüzek és áradások sújtják a területet. Egy egyetemi tanár mielőbbi megoldást vár a klímaváltozásra.

„ A klímacsúcson 2050-es dátummal határoztak meg célokat. Az energiaátalakítás, a szén elhagyása égető kérdés. Közelebbi céldátumot akarunk. Ezt nem lehet tovább halogatni, mert napról napra jobban érezzük a klímaváltozást.”

 

Tanjug/AP/Valeria Mongelli

Mindeközben 200 ország képviselője a természet megóvásáról, az élelmiszer-biztonságról és a mezőgazdaságról egyeztetett a COP26-on, amelynek legfőbb célja, hogy másfél fok alatt sikerüljön tartani a globális felmelegedést. Az ENSZ-konferenciája november 12-ig tart.

Tanjug/AP/Michael Buholzer
klímacsúcs
klímatüntetés

Most

18:55, Frissítve: 19:06

Három vajdasági díjazott az Életmese-pályázaton

Három vajdasági díjazottja lett az idei Életmese-pályázatnak, amelynek díjátadóját ma tartották a magyar Országházban. A pályázatot 14 évvel ezelőtt indították el azzal a céllal, hogy megőrizzék a családtörténeteket szerte a Kárpát-medencében.
18:29

Egy kis deszka is menthet életet

A frissen kirepült fecskék és más kismadarak eleinte ügyetlenek és hamar képesek beleesni egy medencébe, vagy vízgyűjtőbe - hívja fel a figyelmet a Mályi Madármentő Állomás.

Népszerű

Apa és négy gyerek – segítsünk a Vranka családnak

Segítségre szorul a szabadkai Vranka család. Az apa egyedül neveli négy gyermekét. A szerény körülmények között élő öttagú családnak leginkább élelmiszerekre, tisztálkodási szerekre, valamint építőanyagokra lenne szükségük.

Betakarítják az illegálisan vetett gabonát

Törökbecsén újra betakarítják az illegális terméshozamot az állami tulajdonban lévő földterületekről. A bánáti községben 2016-tól gyűjtik be a terményt azzal a céllal, hogy ily módon fékezzék meg a föld törvénytelen használatát.