Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/Peter Dejong, File

Kompenzációs alap létrehozásáról állapodtak meg a COP27 klímacsúcson

2022.11.20
10:12
Forrás
euronews.com, Szerbiai RTV
Az alap az éghajlatváltozással szemben legkiszolgáltatottabb országoknak nyújt majd támogatást.

A zárónyilatkozatban sürgették a károsanyag-kibocsátás csökkentésének felgyorsítását. Továbbra is érvényes az a célkitűzés, hogy az iparosodás előtti helyzethez képest megpróbálják 1,5 Celsius-fok alatt tartani a globális átlaghőmérséklet emelkedését.

Az egyiptomi külügyminiszter, a COP27 elnöke a klímacsúcs záróaktusaként felkérte a résztvevőket, hogy fogadják el a konferencia intézkedéseiről szóló határozatot. Ellenvetést nem jeleztek, így a határozat megszületett. Közölték azt is, hogy a részletek kidolgozása a jövőre tartandó következő konferenciára maradt.

Az ENSZ klímakonferenciáján Egyiptomban 34 ezren vettek részt. 

klímacsúcs
kompenzációs alap
Egyiptom
megállapodás

Most

21:37, Frissítve: 21:49

Megszakítani a párbeszédet

A Szerb Lista a párbeszéd megszakításáért száll síkra, amíg a koszovói rendőrség rendkívüli erői és a polgármesterek vissza nem vonulnak.
16:05

Harci készültségben marad Szerbia Katonasága

Egyelőre nyugodtan telik a nap Koszovó északi részén. Ennek ellenére harci készültségben marad Szerbia Katonasága - erről döntöttek a Nemzetbiztonsági Tanács mai ülésén, amelyen a szerb kabinet tagjai mellett, Aleksandar Vučić államfő is jelen volt.

Népszerű

Tűz volt Szabadka központjában

Tűz ütött ki a szabadkai Đuro Đaković utca egyik épületében. A forgalmat lezárták egy időre, majd újraindult a közlekedés, de nagy volt a torlódás, rendőrök irányították a forgalmat.