Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/Andrew Medichini

Koncert a Vatikánban a szegényeknek

2019.11.10
07:09
2019.11.10
07:17
Forrás
MTI
A hangverseny karmestere Nicola Piovani olasz Oscar-díjas zeneszerző volt.

Koncertet rendeztek a Vatikánban a szegényeknek a nekik szentelt világnap alkalmából. Az első sorokat a kerekesszékeseknek tartották fenn, de itt kaptak helyet azok a 75 és 90 év közötti idősek is, akik magányosan élnek Rómában. Mintegy 7 ezren vettek részt a koncerten: hajléktalanok, nehézségben élő családok, betegek és idősek. Ferenc pápa egy hét múlva misét is tart majd a szegények világnapja alkalmából a Szent Péter-bazilikában, majd a résztvevőket ünnepi ebéddel várja.

Már hagyomány, hogy a szegényeknek szentelt világnapon ingyenes koncert csendül fel a több ezres közönséget befogadó vatikáni audiencia-teremben. A meghívókat az olasz főváros plébániái osztották szét, és szokás szerint ezen a koncerten hajléktalanok, nehézségben élő családok, betegek, idősek és sorstársaik vehettek részt, akik egyébként ritkán kapnak lehetőséget hasonló kulturális élményre. A mindennapjaikat segítő szervezetek tagjai és önkéntesek kísérték el őket. A színpadon az olasz Mozizenekar és a római egyházmegye kórusa lépett fel.

Ferenc pápa 2015-ben vezette be a szegények egyházi világnapját, amelynek idei mottóját a Zsoltárok ihlették: "De ő nem feledkezik meg soha a szegényről, s aki bajban is remél, nem csalódik soha."

A szegények világnapja alkalmából Ferenc pápa november 17-én misét mutat be a Szent Péter-bazilikában, amelyre a római, más olasz, valamint külföldi egyházmegyékből érkeznek majd a résztvevők. A mise után Ferenc pápa ünnepi ebédre várja őket a vatikáni audiencia-teremben.

Vatikán
koncert
szegények
világnap

Most

07:52

Ki Ladik Katalin?

Ha hangköltészet és performance, akkor Ladik Katalin. A művésznő köré épített gondolatokat és a konceptuális művészet alapelveit állította színpadra legújabb előadásában a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház.

Népszerű

Narancssárga riasztás van érvényben egész Vajdaságban

Jön a rossz idő – figyelmeztet a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet. Vajdaságban és Közép-Szerbia egyes részein narancsriasztás van érvényben. A hétvégéig és a jövő hét első felében folytatódik a változékony időjárás, záporokkal, zivatarral.