Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/Czarek Sokolowski

Kormányellenes tüntetés Varsóban

2023.06.04
21:36
2023.06.04
21:45
Forrás
Index.hu, Szerbiai RTV
Egyes hírek szerint több 10 ezren mozdultak meg, más források több 100 ezret említenek, sőt más városokban, Krakkóban is demonstráltak.

Varsó belvárosában a lengyel kormánykoalíciót vezető Jog és Igazságosság (PiS) párt ellen vonultak fel az emberek. A tüntetés Donald Tusk, a fő ellenzéki párt, a Polgári Platform elnökének felhívására történt. Lech Walesa volt lengyel elnök, a Szolidaritás szakszervezet egykori vezetője is részt vett a tüntetésen.

Donald Tusk „magas árak, lopások és hazugságok, valamint szabad választások és demokratikus, európai Lengyelországért” jelszavakkal meghirdetett felhívását több ellenzéki párt is követte a kommunista uralom feletti győzelmet szimbolizáló, 1989. június 4-i, első – részben – szabad választások évfordulóján.

Azért vagyunk itt ma, hogy Lengyelország és Európa egésze lássa erőnket, hogy mennyien vagyunk hajlandók a szabadságért, demokráciáért harcolni, mint 30 vagy 40 évvel ezelőtt – hangoztatta Tusk a tömegnek mondott beszédében.

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő hangsúlyozta, hogy nem spontán civil tüntetésről van szó, hanem politikusok által szervezett megmozdulásról. A közösségi médiában közzétett beszédében kiemelte, hogy ettől függetlenül nincs ellenére a szabad véleménynyilvánítás.

Egy kissé kacagásra késztet, amikor a sok-sok év politikai tapasztalattal rendelkező öreg rókák kormányellenes felvonulást szerveznek, és spontán civil tüntetésként próbálják beállítani – jelentette ki Morawiecki.

kormányellenes
tüntetés
Varsó

Most

15:49, Frissítve: 16:01

Együtt a sikerért!

Együttműködési megállapodást írt alá több szerbiai szabad övezet és az ezekben működő vállalatok illetékesei. Ehhez csatlakoztak egyebek mellett szállodák, a szabadkai Építőmérnöki Kar és egyéb partnerek.

Népszerű