Ugrás a tartalomra
Tanjug/Kim Hyun-tai/Yonhap via AP

Koronavírus: A járvány csaknem 60 országot ért el

2020-02-29
07:43
2020-04-19
20:25
Forrás
MTI, Euronews, Index
Péntekig az új koronavírus több mint 83 ezer embert fertőzött meg, és csaknem hatvan országot érint. Szerbiában és Magyarországban továbbra sincs koronavírusos megbetegedés.

Tovább emelkedett az új koronavírussal fertőzöttek száma Németországban. A hivatalos adatok péntek esti összesítése alapján országszerte 63 fertőzést tartanak számon. A járvány terjedése kedden - február 25-én - gyorsult fel, azóta 47 esetet regisztráltak. Február 25. előtt 16 embernél mutatták ki a koronavírust, 15-öt már gyógyultnak nyilvánítottak, és a vírus jelenlétét csak a járvány kínai gócpontjából, Vuhanból hazaszállított emberek körében mutatták ki. Észak-Rajna-Vesztfália mellett Bajorország, Baden-Württemberg, Hamburg, Hessen és Rajna-vidék-Pfalz tartományból jelentettek újabb fertőzéseket kedd este óta. Így a 16 német tartomány közül 6-ot érint a koronavírus-járvány.

Foto: Tanjug/Kim Hyun-tai/Yonhap via AP

Franciaországban is emelkedett az új koronavírussal fertőzöttek száma pénteken. Olivier Véran egészségügyi miniszter elmondta: a nap folyamán 19 új esetet találtak, így a járvány januári kezdete óta 57-re emelkedett a megbetegedések száma. A legtöbben, 18-an annak a Párizstól északra található Oise megyében élő férfinak a környezetéből valók, aki szerdán hunyt el egy párizsi kórházban. Ezen a környéken az előző naphoz képest hattal emelkedett a fertőzöttek száma. A megye legtöbb iskolájában jövő héten - a kéthetes síszünet után - egyelőre nem indul újra a tanítás.

Romániában eddig egy esetről tudtak, pénteken két újabb megbetegedésről számolt be az Egészségügyi Minisztérium államtitkára. Egy 45 éves Máramaros megyei férfit kezelnek kolozsvári járványkórházban, egy 38 éves Temes megyei nőt pedig egy temesvári intézményben. A férfi három napja tért vissza Olaszországnak egy olyan vidékéről, amelyiket az olasz hatóságok nem tartanak fertőzöttnek. A nő február 17-én járt az olaszországi Bergamóban, ahonnan hazatérve 25-én belázasodott. Csütörtökön ment orvoshoz, és azóta otthon várta a vírusteszt eredményét. Mindkét beteg esetében pénteken mutatták ki a koronavírusos fertőzést a temesvári laboratóriumban. Az államtitkár elmondta: a temesvári nő állapota jó, a máramarosi férfi állapota péntekre javult.

Foto: Tanjug/Kim Hyun-tai/Yonhap via AP

Huszonegyre emelkedett a halottak és nyolcszázhuszonegyre a fertőzöttek száma Olaszországban a koronavírus-járvány következtében - közölte Angelo Borrelli a polgári védelmi hatóság vezetője péntek este. A fertőzöttek fele (412-en) pozitívnak bizonyult a koronavírus-tesztre, de tünet nélküli vagy enyhe tüneteket mutat. A kórházban kezeltek között 64-en vannak intenzív osztályon. A halottak jelentős többsége jóval nyolcvan év fölötti, és más betegség miatt is kezelt személy volt.

Fehéroroszországban is felütötte fejét a koronavírus. Elsőként egy iráni diákot diagnosztizáltak a betegséggel, aki nemrég érkezett Azerbajdzsánból. A hatóságok mindenkit karanténba helyeztek, aki találkozott vele.

Magasról nagyon magasra emelte koronavírus-járvány globális veszélyének szintjét az Egészségügyi Világszervezet (WHO) - közölte Tedrosz Adamon Gebrejeszusz, az ENSZ-szervezet vezérigazgatója. Aggasztó a megbetegedések és az érintett országok számának növekedése. Michael Ryan, a WHO sürgősségi programjainak igazgatója Kína példájára hivatkozva újságírók előtt kijelentette, hogy korlátozó intézkedésekkel határozottan meg lehet állítani a járványt.

Egyes uniós államok illetékesei arra szólították fel a polgárokat, hogy hagyjanak fel az élelmiszer és az egészségügyi felszerelés felhalmozásával.

Foto: Tanjug/Kyodo News via AP

Kínában 2791 ember halt meg a kórban. A világ más részén a betegségnek 67 halálos áldozata van a WHO szerint.

Irán - amely a járvány egyik kisebb gócpontja lett Kína után - bejelentette pénteken, hogy a koronavírus halálos áldozatainak száma 34-re nőtt az országban, a betegek száma pedig 388-ra. Az országban szombattól kezdődően három napra szintén bezárják az iskolákat. Azonban a BBC iráni forrásokra hivatkozva azt írja: legalább 210 ember életét követelte eddig Iránban a koronavírus-járvány.

Walesben is meglett az első beteg, Angliában lett még kettő új, ezzel az Egyesült Királyságban már 19-re nőtt a fertőzöttek száma.

A koronavírus miatt elfogyhat a cukormentes Coca-Cola. Az édesítőt Kínában gyártják a cukormentes üdítőkhöz. A cég éves jelentése szerint sokkal kevesebbet tudnak rendelni belőle.

Május 12. és 23. között rendezik meg az idei cannes-i filmfesztivált, a világ egyik legnagyobb filmes eseményét, a helyszínt adó városban azonban nemrég azonosították az első koronavírusos beteget, ezért a szervezők erősen figyelik a helyzetet. A készülődéssel nem álltak le, de készek megtenni bármit a vendégek egészségének érdekében, írja a Variety.

Megjelent a vírus Új-Zélandon, Nigériában és Litvániában is, mindhárom országban olyan ember betegedett meg, aki külföldön járt. A nigériai fertőzött – aki amúgy egy olasz állampolgár, aki Milánóból érkezett az országba – az első koronavírusos beteg Afrikában a Szaharától délre. A litván beteg Veronából ért haza, az új-zélandi fertőzött Iránban járt.

Foto: Tanjug/Kyodo News via AP

Mindeközben 130-an elhagyhatták azt a tenerifei szállodát, amelyet a napokban zártak le a hatóságok a vírus terjedésétől tartva. A négy csillagos hotelben először egy Lombardiából érkezett orvos lett rosszul, majd további 3 embert kellett kórházba szállítani. A maradék 600 vendégnek még két hétig karanténban kell maradnia.

Svájcban a kormány március 15-ig minden tömegrendezvényt betiltott, így a Genfi Nemzetközi Autószalon is elmarad, amelyre több tízezer látogatót vártak a szervezők.

Japánban bejelentették a kilencedik koronavírusos halálesetet. Hokkaido szigetén vészhelyzetet hirdettek. Legalább öten haltak meg a hírhedt Diamond Princess óceánjáró hajón, az ötödik áldozat egy hetvenes éveiben járó japán nő volt, a japán média információi szerint.

Foto: Tanjug/Kyodo News via AP

Az amerikai járványügyi központ igazgatója a kongresszusban szólalt fel, az MTI szerint elmondta, hogy réz- és acélfelületen a vírus mintegy két órán át életképes, de egyelőre nem tudni, hogy más felületeken, például műanyagon vagy kartonpapíron mennyi ideig képes életben maradni.

Az Egyesült Államokban megtalálták az első olyan koronavírusos beteget, akinél a fertőzés oka és helyszíne ismeretlen, azaz még a járványügy sem tudja, mitől betegedhetett meg az észak-kaliforniai páciens, a jelenlegi állás szerint nem volt kapcsolata más fertőzöttekkel.

Kína
Japán
Németország
Franciaország
Olaszország
Litvánia
Fehéroroszország
Románia
Magyarország
Szerbia
karantén
vesztegzár
Kanári-szigetek
Tenerife
Vuhan
Tedrosz Adanom Gebrejeszusz
Irán
Dél-Korea
Svájc
Nagy-Britannia
Amerikai Egyesült Államok
Diamond Princess
Egészségügyi Világszervezet

Most

07:52, Frissítve: 08:02

Ma van pünkösdhétfő

Pünkösdhétfő a pünkösdvasárnap fő ünnepet követő nap. Pünkösdkor ünnepli a kereszténység a Szentlélek eljövetelét, az egyház születésnapját.
20:17, Frissítve: 20:27

6:1-re nyert a topolyai TSC

A Szerbiai Szuperliga 27. fordulójának első vasárnapi mérkőzésén 6:1-re nyert a topolyai TSC a Javor ellen.

Népszerű

Újra szabadon átléphető a szerb-magyar határ

Ma délelőttől karanténkötelezettség nélkül lehetséges a személyforgalom a szerb-magyar határon a szerb és a magyar állampolgárok számára - jelentették be Röszkén sajtótájékoztatón.