Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

A koronavírus miatt átmenetileg csökkent a légszennyező anyagok kibocsátása

2021.09.06
20:38
Forrás
www.elobolygonk.hu
Jelentős mértékben, de csak átmenetileg csökkent a légszennyező anyagok kibocsátása világszerte a koronavírus-járvány feltartóztatására elrendelt 2020. évi korlátozások idején – mutatta ki a Meteorológiai Világszervezet (WMO) idén először összeállíto

A szálló por (PM2,5) több mint egyharmadával csökkent Ázsia egyes térségeiben, 40 százalékkal Afrikában, Dél-Amerikában és Dél-Ázsiában, de csak kisebb mértékben Európában és Észak-Amerikában.

„A Covid–19 miatti lezárások és utazási korlátozások a kulcsfontosságú légszennyező anyagok kibocsátása drámai mértékű, rövid idejű csökkentését idézték elő, különösen városi környezetben” – írták a világszervezet kutatói.
A WMO kutatói a tavalyi levegőminőségi adatokat a 2015–2019 közötti időszakkal összehasonlítva kimutatták, hogy a nitrogén-oxid-kibocsátás szinte mindenhol a világon 70 százalékkal esett vissza.

Ennek nagy része a közlekedésből és a fosszilis üzemanyagok égetéséből ered, és megsemmisíti az ózont a levegőben. A nitrogén-oxid csökkenése miatt egyes térségekben az ózonszint nem változott, vagy kismértékben nőtt. A szén-monoxid-kibocsátás is csökkent minden térségben, különösen Dél-Amerikában.

„A csökkenés azonban tavaly túlságosan rövid idejű volt, hogy hatással legyen az emberi egészségre” – közölte Okszana Taraszova, a világszervezet légkörkutató részlegének a vezetője. Az olyan jelenségek, mint az ausztráliai bozóttüzek, a szibériai és amerikai erdőtüzek füstje, valamint a Szaharából érkező homok- és porviharok ellentétes hatással voltak a levegő minőségére – tette hozzá.

koronavírus
légszennyezés

Most

20:58

Újabb melegrekord dőlt meg

Ismét megdőlt a magyarországi napi melegrekord; Bács-Kiskun megyében csaknem 40 fokot is mértek - közölte a magyar Országos Meteorológiai Szolgálat Facebook-oldalán.
18:38

Átadták a Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjakat

Átadták Budapesten a Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjakat a Budavári Palotában. Az elismeréseket a kitüntetettek Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkártól vehették át. A díjazottak között három vajdasági művelődési egyesület is van.
16:48

„Hős anyák" kerestetnek

Az orosz kormány újra bevezette a sztálini „Hős anya" kitüntetést, amely szerint egymillió rubel (átszámolva majdnem kétmillió dinár) értékű jutalom jár azoknak a nőknek, akik legalább tíz gyereket szülnek.

Népszerű