Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

A koronavírus miatt átmenetileg csökkent a légszennyező anyagok kibocsátása

2021.09.06
20:38
Forrás
www.elobolygonk.hu
Jelentős mértékben, de csak átmenetileg csökkent a légszennyező anyagok kibocsátása világszerte a koronavírus-járvány feltartóztatására elrendelt 2020. évi korlátozások idején – mutatta ki a Meteorológiai Világszervezet (WMO) idén először összeállíto

A szálló por (PM2,5) több mint egyharmadával csökkent Ázsia egyes térségeiben, 40 százalékkal Afrikában, Dél-Amerikában és Dél-Ázsiában, de csak kisebb mértékben Európában és Észak-Amerikában.

„A Covid–19 miatti lezárások és utazási korlátozások a kulcsfontosságú légszennyező anyagok kibocsátása drámai mértékű, rövid idejű csökkentését idézték elő, különösen városi környezetben” – írták a világszervezet kutatói.
A WMO kutatói a tavalyi levegőminőségi adatokat a 2015–2019 közötti időszakkal összehasonlítva kimutatták, hogy a nitrogén-oxid-kibocsátás szinte mindenhol a világon 70 százalékkal esett vissza.

Ennek nagy része a közlekedésből és a fosszilis üzemanyagok égetéséből ered, és megsemmisíti az ózont a levegőben. A nitrogén-oxid csökkenése miatt egyes térségekben az ózonszint nem változott, vagy kismértékben nőtt. A szén-monoxid-kibocsátás is csökkent minden térségben, különösen Dél-Amerikában.

„A csökkenés azonban tavaly túlságosan rövid idejű volt, hogy hatással legyen az emberi egészségre” – közölte Okszana Taraszova, a világszervezet légkörkutató részlegének a vezetője. Az olyan jelenségek, mint az ausztráliai bozóttüzek, a szibériai és amerikai erdőtüzek füstje, valamint a Szaharából érkező homok- és porviharok ellentétes hatással voltak a levegő minőségére – tette hozzá.

koronavírus
légszennyezés

Most

18:48, Frissítve: 18:58

Kiderült, mi okozhatta a budapesti kórháztüzet

Tűz ütött ki vasárnap reggel a budapesti Szent Imre kórházban, a lángokat a tűzoltók kora délelőttre eloltották. A tűzben egy ember meghalt. A kórház sürgősségi osztálya átmenetileg nem fogad betegeket.
18:00, Frissítve: 19:56

Egyre drágább a hús is

Egyre többet kell fizetniük a szerbiai fogyasztóknak a friss húsért. A drágulás elsősorban a marha-, a sertés- és a birkahúst érinti. A szakemberek ezt a takarmány világpiaci árának emelkedésével magyarázzák.

Népszerű

Rendőrök lepték el Horgost

Rendőrök lepték el ma reggel Horgost. Feltételezhetően azt az eltűnt férfit keresik, akinek múlt hétvégén veszhetett nyoma a településen.