Ugrás a tartalomra
Tanjug/Lee Moo-ryul/Newsis via AP

Koronavírus: Negyedével csökkent Kína szén-dioxid-kibocsátása

2020-02-24
14:30
Forrás
MTI
A koronavírus-járvány komoly károkat okoz a kínai gazdaságnak. Emellett negyedével csökkentette az ázsiai ország üvegházhatású szén-dioxid-kibocsátását.

A január 25-i holdújévi ünnepi szabadságolásokat a járvány miatt február 10-ig meghosszabbították. A szigorú közlekedési korlátozások és a lakóhelyelhagyási tilalom miatt számtalan gyár és üzem nem működött ebben az időszakban, aminek az lett az eredménye, hogy csökkent az energiafelhasználás, és legkevesebb 100 millió tonnával csökkent a szén-dioxid-kibocsátás két hét alatt - mutatta ki a finnországi Energia és Tiszta Levegő Kutatóközpont tanulmánya. A február 3. és 16. közötti két hétben a szén-dioxid-kibocsátás 300 millió tonna volt Kínában, 2019-ben a holdújévi ünnepek utáni két hétben az emisszió 400 millió tonnára rúgott.  "A szén- és a kőolaj-felhasználás csökkenése legalább 25 százalékkal csökkentette a szén-dioxid-kibocsátást az előző év azonos időszakához viszonyítva" - olvasható a Carbon Brief brit honlapon közzétett tanulmányban.     

A közlekedés és az erőművek okozta nitrogén-dioxid-kibocsátás 36 százalékkal esett vissza Kínában az előző év azonos időszakához viszonyítva a CREA egy másik tanulmánya szerint.     

A kutatók szerint a koronavírus megfékezésére hozott intézkedések 15-40 százalékkal csökkentették a termelést egyes kulcsiparágakban. A vizsgált két hétben a szénerőművek napi áramtermelése a legalacsonyabb volt az elmúlt négy évben az előző év azonos időszakához viszonyítva, az acéltermelés az elmúlt öt évben pedig a legkisebb volt.    

Kína a világ legnagyobb kőolaj-importálója és -felhasználója, ám Santung tartomány olajfinomítóiban 2015 óta a termelés a legkisebb szintű volt.    

Környezetvédők azonban arra figyelmeztetnek, hogy a csökkenés ideiglenes, és a kormányzat ösztönzőintézkedései nyomán megfordulhat ez a jó eredmény.    

"A járvány lecsengése után igen valószínű, hogy a gyárak maximalizálják termelésüket a leállás okozta veszteségeik kompenzálására" - magyarázta Li Su, a Greenpeace Kína tanácsadója.

koronavírus
járvány
szén-dioxid-kibocsátás
üvegházhatású gázok
üvegházhatás

Most

13:22, Frissítve: 13:35

Maradjunk otthon! Mesél a Pannon!

A karanténban sem maradhatunk mese nélkül. A Szabadkai Gyermekszínház, a Szabadkai Városi Könyvtár és a Pannon Televízió közösen viszi az apróságok otthonaiba a szebbnél szebb történeteket.
12:08

Folyamatos felmelegedés várható

Folyamatosan emelkedik majd a hőmérséklet a hét második felében. Csütörtökön az elmúlt napokhoz hasonlóan száraz, napos időre van kilátás. Délután a hőmérő higanyszála elérheti a 22 fokot.

Népszerű