Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/Emrah Gurel

Koronavírus: Több mint 703 ezer fertőzött és 157 ezer gyógyult világszerte (cikkünk frissül)

2020-03-29
19:33
2020-03-29
21:54
Forrás
(MTI, RTS, 24.hu
A legfrissebb adatok szerint több mint 703 ezren fertőződtek meg világszerte a Covid-19 típusú koronavírussal, a halálesetek száma 33 ezer felett van, 157 ezren gyógyultak fel a betegségből.

Moszkva lakosai számára kötelező házi karantén bevezetését rendelte el hétfőtől Szergej Szobjanyin polgármester. Bővebben!

Olaszországban a koronavírussal újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma a gócpontnak számító Lombardiában fokozatosan csökken, de országosan továbbra is megközelíti a négyezret.

A koronavírus-járvány terjedése a világban:

Romániában először ugrott 300 fölé az egy nap alatt regisztrált fertőzések száma. A járvány megjelenése óta mintegy 200 ezer román állampolgár tért vissza fertőzött országokból Romániába, és húsvétig további 200 ezer érkezésére számítanak - közölte a román egészségügyi miniszter. Aláhúzta: "Ők elfutottak a halál elől, de halált hozhatnak hozzánk."

Még egy éves sem volt az a kisbaba, aki meghalt a koronavírus-fertőzésben az Egyesült Államokban.

Mérsékelt ütemben nőtt a fertőzöttek száma a Balkánon. A kormányok újabb intézkedéseket tettek a járvány terjedésének fékezésére, illetve a gazdasági károk ellensúlyozására.

Spanyolország:
A koronavírus-fertőzés halálos áldozatainak száma egy nap alatt ismét több mint nyolcszázzal emelkedett. Az egészségügyi szaktárca adatai szerint az elmúlt egy nap során 838-an hunytak el. A járvány következtében eddig összesen 6528-an haltak meg. Az eddig azonosított fertőzöttek száma 78 ezer felett van, 6500-zal több mint egy nappal korábban. Ugyanakkor a vírus terjedésében lassulás figyelhető meg, mivel az esetszám napi növekedése mintegy kétezerrel kevesebb mint két napja. A minisztérium több mint 14 ezer gyógyult páciensről adott hírt, az elmúlt 24 órában 2424-en hagyhatták el az egészségügyi intézményeket.

Az eddig kórházi ápolásra szorulók száma meghaladja a 43 ezret, egy nap alatt több mint 2700 új esetet kezeltek. A megbetegedés miatt intenzív osztályra több mint 4907-en kerültek, 332-en szombat óta.

Oroszország:
Moszkvában meghaladta az ezret a koronavírussal igazoltan megfertőződöttek száma. Oroszország területén vasárnapra több mint 1500-ra emelkedett a betegek száma. Oroszország, amely a külföldön rekedt állampolgárait hazaszállító repülőgépek kivételével megszüntette a külföldi légi utasszállítást, hétfőtől lezárja szárazföldi határait. Sajtóértesülések szerint az orosz kormány fontolóra vette a belföldi régiók közötti forgalom korlátozását is. Kirill orosz pátriárka vasárnap arra szólította fel a híveket, hogy a koronavírus terjedése miatt tartózkodjanak a templomlátogatástól.

Nagy-Britannia:
Boris Johnson szigorúbb intézkedéseket helyezett kilátásba a koronavírus miatt vasárnap. A brit kormányfő kiemelte, hogy a helyzet még súlyosbodni fog, mielőtt javulás mutatkozna. A miniszterelnök azt kérte honfitársaitól, hogy maradjanak otthonaikban, ezzel is védelmezve a nemzeti egészségügyi rendszert, miközben életeket mentenek meg. A politikus, aki maga is vírusfertőzött, figyelmeztetett a távolságtartás szabályának szigorú betartására. Nagy-Britanniában vasárnapra átlépte az ezret a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma, a fertőzötteké pedig 17 ezer fölé emelkedett. Németországban eközben a fertőzöttek száma már csaknem 60 ezer. A vírus okozta betegségben elhunytak száma pedig több mint 400.

Amerikai Egyesült Államok:
Meghaladta a kétezret az új típusú koronavírusos megbetegedés halálos áldozatainak száma az Egyesült Államokban szombat estére, a halottak száma néhány nap alatt megduplázódott. Donald Trump amerikai elnök szombaton katasztrófa sújtotta területnek nyilvánította Michigan államot is. Michigan legnagyobb városa, Detroit egyike a járvány újonnan kialakuló epicentrumainak, ahol a helyzet az illetékesek szerint az elkövetkező napokban rohamosan romlik majd. Hozzáteszik, hogy várhatóan súlyosabb lesz a helyzet, mint New York-ban. Detroitban szombat estig csaknem 1400 fertőzést regisztráltak, a kór 31 halálos áldozatot szedett. Hétfőtől a legtöbb amerikai tagállamban kijárási korlátozások lépnek életbe, és mintegy 225 millió amerikainak kell otthon maradnia. New York, New Jersey és Connecticut nem lesz karanténban, helyette szigorú utazási korlátozásokat vezetnek be – jelentette be Donald Trump amerikai elnök vasárnap éjjel a Twitteren.

koronavírus
válság
járvány

Most

Népszerű

Halálos baleset Szabadkán

Súlyos közlekedési szerencsétlenség történt hajnali 2 órakor Szabadkán. Egy személyautó lesodródott az útról, majd egy parkoló teherautónak csapódott. A gépkocsi sofőrje a helyszínen életét vesztette.