Ugrás a tartalomra
Tanjug/Cukr via AP

Kreml: rendezés csakis akkor lehetséges, ha Kijev elfogadja Moszkva minden követelését

2022.06.23
15:15
2022.06.23
15:26
Forrás
MTI, euronews.com
Tervet az Ukrajna körül kialakult helyzet békés rendezésére csakis azt követően lehet kidolgozni, ha Kijev teljesíti az orosz fél valamennyi követelését - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő .

Tovább folytatódnak a harcok Ukrajna több frontján, de főleg a keleti részén. Az ukrán hadsereg közzétett egy videót, amelyen kiterjedt pusztítás látható Liszicsanszkban, ez a luhanszki területen az utolsó, még ukrán ellenőrzés alatt álló város. A videó kommentárja szerint a várost félig lerombolta az orosz tüzérség. Donyeckben a hatóságok szerint több települést is tűz alá vettek, köztük Szlovjanszk és Bakhmut városát. A térségben több tucatnyi település víz és áram nélkül maradt. Folytatódott az oroszok által elfoglalt Herszon megye és az ukránok által ellenőrzött Mikolajiv megye határának térségében az orosz ágyúzás, és Herszononon belül is több településen kritikus a helyzet. Időközben az EU vezetői arról tárgyalnak Brüsszelben, jóváhagyják-e az Európai Bizottság múlt heti döntését, amely szerint Ukrajna uniós tagjelölti státuszt kapna. Charles Michel, a Tanács elnöke "döntő pillanatról" beszélt az unió számára. Az Európai Parlament egyébként azt kérte az Európai Unió tagországainak vezetőitől, hogy a csúcstalálkozójukon haladéktalanul adják meg a tagjelölti státuszt Ukrajnának és Moldovának - tájékoztatott az uniós parlament.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő egy, a The American Interest című amerikai folyóiratban megjelent lehetséges rendezési tervvel kapcsolatban felmerült kérdésekre válaszolva azt mondta, igen, béketerv lehetséges, miután Ukrajna teljesíti az orosz fél összes követelését. A kérésre, hogy pontosítsa, milyen követelésekre utalt, azt hangoztatta, hogy "Ukrajna mindent tökéletesen tud".   

Peszkov szerint a Kreml figyelmesen nyomon követi, hogy miként alkalmazza Kijev a rendelkezésére bocsátott nyugati fegyvereket. A szóvivő arra az ukrán ígéretre reagált, miszerint ezekkel az eszközökkel orosz területre nem fognak csapást mérni.

Kreml
Kijev
Moszkva

Most

09:54, Frissítve: 10:29

Busóbemutató a VM4K-ban

A busómaszkfaragás fortélyaival és a busójárás történetével ismerkedhettek meg csütörtök este mindazok, akik ellátogattak a szabadkai VM4K Klubhelyiségébe.
07:22, Frissítve: 08:00

Lehűlést hoz a borulás

Ma túlnyomóan felhős idő várható. Először Szerbia északi részén, tehát Vajdaságban lesz egyre borultabb az ég, a felhősödés azután az ország többi részére is kiterjed.

Népszerű

Meghalt egy féléves gyermek

A kuršumlijai Egészségügyi Központ sürgősségi osztályára vitték be, életjelek nélkül volt. A gyermeket előző nap megvizsgálták ebben az egészségügyi intézményben, ahol az illetékesek szerint megfelelő terápiát írtak elő.

Egy fiatal nő harca, hogy újra járni tudjon

Páger Anita 26 éves muzslyai lány egy baleset következtében öt éve mozgássérült. Bekerült a Budi human jótékonysági alapítvány programjába és thaiföldi műtétjére indult gyűjtési akció. Májusig nem egész 16 millió dinárt kellene összegyűjteni.