Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/Emilio Morenatti

Lavrov: Oroszország és a Nyugat korábbi kapcsolatai a biztonság kérdéseiben már nem állíthatók helyre

2022.12.01
13:58
2022.12.01
16:57
Forrás
Pannon RTV
A Nyugat arra kényszeríti Ukrajnát, hogy ő vívja meg a háborút, amelyet maga folytat Oroszország ellen – jelentette ki Szergej Lavrov.

Az orosz külügyminiszter szerint Oroszország és a Nyugat korábbi kapcsolatai a biztonság kérdéseiben már nem állíthatók helyre. Miközben Moszkva a Nyugatot hibáztatja, Kijev szerint kizárólag az oroszok tehetnek a háborúról, és a kialakult helyzetről.

Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool, File

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy csütörtöki moszkvai rendezvényen arról beszélt, hogy a Nyugatnak valós esélye volt elejét venni az ukrajnai konfliktusnak, ám semmibe vette az orosz javaslatot, és nem hagyott fel a NATO keleti bővítésével. Ez azt jelenti, hogy Moszkva továbbra is a Nyugatot teszi felelőssé az ukrajnai háborúért, míg az Egyesült Államok, az Európai Unió és maga Ukrajna szerint is kizárólag Oroszország a felelős mindenért, és Moszkva az agresszor. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videóüzenetében arról beszélt, hogy Ukrajna jelentős részén még mindig gondok vannak, a felszabadított területek nem elég nagyok, további erőfeszítéseket kell tenni.

Volodimir Zelenszkij, elnök, Ukrajna: „A legnagyobb gondok a donyecki régióban, a luhanszki régióba, a harkivi régióban, a zaporizzsjai régióban, a herszoni régióba, a Krímben, a frontvonalon és a határokon vannak. Elemezzük a megszállók terveit, és ellencsapásra készülünk, amely az eddigieknél is sokkal erőteljesebb lesz. Azzal is foglalkoztunk, hogy a katonákat új felszereléssel és lőszerekkel lássuk el.”

Tanjug/AP Photo/Emilio Morenatti

Volodimir Zelenszkij arra is kitért, hogy jelenleg körülbelül hatmillióan vannak áram nélkül az országban az orosz légicsapások miatt. Szergej Lavrov ezzel összefüggésben arról beszélt, hogy Oroszország csak arra az ukrán infrastruktúrára mér csapásokat, amely segíti az oroszok legyilkolását.

Szergej Lavrov
Volodimir Zelenszkij
Donyeck
Luhanszk
Harkiv
Ukrajna
Oroszország

Most

12:56, Frissítve: 13:17

Csúcstalálkozó légiriadó közben

Ma is légiriadót rendeltek el Ukrajna egész területén. A háború sújtotta Kijevben uniós csúcstalálkozó zajlik. Újabb Oroszország elleni szankciókról és az Ukrajnát segítő intézkedésekről egyeztetnek az uniós és az ukrán vezetők.
12:42, Frissítve: 12:53

A világ világosságai

A katolikus egyház Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepéről, Jézus templomi bemutatásáról, valamint a megszentelt élet napjáról emlékezett meg február 2-án.

Népszerű

Meghalt egy féléves gyermek

A kuršumlijai Egészségügyi Központ sürgősségi osztályára vitték be, életjelek nélkül volt. A gyermeket előző nap megvizsgálták ebben az egészségügyi intézményben, ahol az illetékesek szerint megfelelő terápiát írtak elő.

Egy fiatal nő harca, hogy újra járni tudjon

Páger Anita 26 éves muzslyai lány egy baleset következtében öt éve mozgássérült. Bekerült a Budi human jótékonysági alapítvány programjába és thaiföldi műtétjére indult gyűjtési akció. Májusig nem egész 16 millió dinárt kellene összegyűjteni.