Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Leáll a gázszállítás a Török Áramlaton, de Szerbia gázellátása nincs veszélyben

2022.06.22
15:37
2022.06.22
17:15
Forrás
Pannon RTV
Gondok vannak Európa gázellátásával - lényegesen csökkent az Oroszországból érkező mennyiség.

Az egyik legfőbb útvonal, az Északi Áramlat csak 30 százalékon üzemel, most pedig, igaz csak karbantartás miatt, de a Török Áramlat is leáll. Szerbia és Magyarország ellátása azonban nincs veszélyben - állítják az illetékesek.

Pannon RTV

Jelentősen csökkent az Európába érkező orosz földgáz mennyisége. Ennek legfőbb oka, hogy az Északi Áramlat nevű vezetéken, mely a Balti-tengeren keresztül szállít gázt Németországba, nem lehet elvégezni a szükséges karbantartási munkálatokat.

A Gazprom tájékoztatása szerint ez azért van, mert Németország, a szankciók részeként, nem szállította ki a szükséges eszközöket, felszereléseket. Ennek hiányában pedig az oroszok nem tudják biztosítani a korábbi mennyiségeket, és a vezeték kapacitását kénytelenek voltak a harmadára csökkenteni. Ez súlyosan érinti azokat a nyugat-európai országokat, melyek most azon igyekeznek, hogy még a tél előtt minél nagyobb tartalékokat halmozzanak fel. Emellett várhatóan a gáz piaci ára is emelkedni fog.

Pannon RTV

Hogy meddig tart az Északi Áramlat kapacitáscsökkenése, nem tudni, hiszen a háttérben elsősorban politikai, és nem műszaki gondok állnak. A fennakadás Szerbia ellátását nem veszélyezteti, ugyanis északról nem érkezik gáz az országba. Magyarország viszont részben érintett, szükségleteinek egy része ugyanis ezen a vezetéken jön. A helyzet kapcsán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter telefonon egyeztetett Alexander Novakkal, Oroszország energiaügyekért felelős miniszterelnök-helyettesével.

Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter, Magyarország: „Azt kértem a miniszterelnök-helyettestől, hogy az európai rendszerek működési problémái miatt kieső kis mennyiséget a déli szállítási útvonalon pótolják. Jól látszik, hogy az az útvonal kifogástalanul működik, az egy új szállítási útvonal, nemrég került átadásra, technikailag kifogástalan állapotban van. Ezt a kérdést most technikai szinten egyezteti az MVM a Gazprommal.”

Pixabay/ds_30 - illusztráció

A Török Áramlat nevű vezeték kulcsfontosságú szerepet játszik Európa gázellátásában. A Fekete-tengeren áthaladva nagy mennyiségű gázt szállít Törökországba, majd a Balkáni Áramlaton keresztül a görög, az észak-macedóniai, a román, a szerb, a bosnyák és a magyar piacot is ellátja.

Nemrégiben azonban ezzel a vezetékkel kapcsolatban is karbantartást hirdetett meg a Gazprom. Tájékoztatásuk szerint június 22-e és 29-e között végeznek a vonalon munkálatokat, így a szállítás erre az időre leáll. Ennek kapcsán Szijjártó Péter azt mondta, nincs ok aggodalomra, ez egy menetrend szerinti karbantartási munkálat, nem rendkívüli esemény.

A Török Áramlat ideiglenes lezárása már Szerbiát is érinti, az ország ugyanis teljes mértékben innen kapja a földgázt. Az ellátásban azonban egy pillanatig sem lesz fennakadás, az udvarnoki tározó biztosítani tudja a hiányt, mondta Vojislav Vuletić, a Gázszövetség munkatársa.

TANJUG/ JADRANKA ILIC/ bg

Szerbia ellátása elvileg hosszú távon is biztonságban van, május végén kötöttük meg ugyanis az oroszokkal a következő három évre vonatkozó szerződést. Ennek értelmében Belgrád évi 2,2 milliárd köbméternyi földgázt kap kedvezményes áron. A maradék, nagyjából 1 milliárd köbméter árát azonban a piaci viszonyok határozzák majd meg, vagyis a mostani bizonytalanság Szerbiára is negatívan hat.

Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia: „Napról napra nehezebb a helyzet a gázzal kapcsolatban. Nem csak nekünk, hanem Európa egészének. Ha emelkedik a gáz ára Európában, akkor nekünk is többet kell fizetnünk azért a maradék egymilliárd köbméterért, amit a kedvezményes áru 2,2 milliárd köbméteren felül kapunk.”

klassensprecher930

Szerbia egyébként nemrégiben a gáz tárolását is megoldotta: Magyarországtól bérel kapacitásokat.

gázvezeték
Török Áramlat
Oroszország
Szerbia
Magyarország
Szijjártó Péter
Aleksandar Vučić

Most

18:30, Frissítve: 20:50

20 éves a Topolyai Múzeum

Az intézmény régészeti, helytörténeti, képzőművészeti tárlatoknak ad helyet, lehetőséget biztosít a korszerű tudományos kutatásokhoz, valamint számos programot szerveznek, amelyek minden korosztályt megszólítanak.
17:11

Ukrajna érvénytelennek tekinti a népszavazásokat

Ukrajna érvénytelennek tekinti a megszállt területeken az Oroszországhoz történő csatlakozásról szóló népszavazásokat, és továbbra is folytatja a megszállt területek felszabadítására vonatkozó erőfeszítéseit – közölte a kijevi külügyminisztérium.

Népszerű

Verbászi fiú a bravúros magyar válogatottban

Újoncot avatott a magyar labdarúgó-válogatott Lipcsében, a Nemzetek Ligája ötödik fordulójában, ahol egygólos győzelmet aratott a németek ellen. Az új játékos a mindössze 18 éves vajdasági fiú, Kerkez Miloš.

Megküzdöttek a Mohol legnagyobb parasztja címért

Látogatottságban és a résztvevők számát tekintve is rekordot döntött a 8. Moholi Parasztolimpia. Ilyenkor dől el, hogy kik a környék legnagyobb parasztjai, akik különböző mezőgazdasághoz köthető versenyszámokban mérettetik meg magukat.