Ugrás a tartalomra
Tanjug/OEBB/Johannes Gottsbacher via AP

Továbbra is a legmagasabb fokozatú lavinaveszély van érvényben Ausztriában

2019-01-10
08:19
2019-01-10
08:42
Nagy havazások vannak Ausztriában, ami miatt turisták, köztük magyarok is az Alpokban ragadtak. Több halálos áldozata is van már a szélsőséges időjárásnak.

Ötös, a legmagasabb fokozatú lavinaveszély van érvényben Ausztriában. Már legkevesebb hét áldozata van az utóbbi évek legnagyobb havazásának az Alpokban. Több embert még mindig keresnek. Az ausztriai Hintersee városában a helyiek nemcsak az utakon, de már a háztetőkön is takarítják a helyenként 2-3 méter vastagságú hóréteget. A helyi lakosok attól tartanak, hogy a nagy súly miatt beszakadhatnak a háztetők.

fotó: Tanjug/OEBB/Johannes Gottsbacher via AP

Ausztria több tartományában nagy a lavinaveszély, miután országszerte rövid idő alatt jelentős mennyiségű hó esett. Az osztrák lavinaelőrejelző-központ szerint a frissen hullott új hó és az erős, helyenként viharos szél által feltorlaszolt porhó jelenti a legnagyobb veszélyt. A figyelmeztetés alapján számos közepes és nagy spontán lavinával lehet számolni, ezek akár közlekedési útvonalakat is veszélyeztethetnek. Szakértők felszólították a téli sportok szerelmeseit, hogy a veszélyeztetett térségekben ne térjenek le a kijelölt pályákról. A télies időjárás Ausztria más vidékein is gondot okozott az utakon, valamint a vasúton, illetve akadozott az energiaellátás a meghibásodott távvezetékek miatt.

Az extrém időjárás a vasúti közlekedésben is fennakadásokat okoz: Tirolban számos vonatjáratot kellett törölni. A térségben csaknem 1000, Alsó-Ausztriában pedig mintegy 270 háztartás maradt volt áram nélkül szerdán, miután az erős havazás miatt a nedves hóval borított fák ránehezedtek az elektromos vezetékekre. A hatóságok péntekig még több friss hóra figyelmeztetnek az Alpok északi térségében.

Ausztria
lavina

Most

13:09, Frissítve: 13:25

Folytatódik a szúnyogviadal

Magyarkizsán, Törökkanizsán, Csókán és Zentán csak a tiszavirágzás lezajlása után kezdik meg az illetékesek a szúnyogok irtását.

Népszerű