Ugrás a tartalomra
Tanjug/Luhansk region military administration via AP

Liszicsanszk orosz ellenőrzés alá került

2022.07.04
12:39
2022.07.04
15:28
Forrás
euronews.com
Az ukrán erők elhagyták Liszicsanszkot, az ukrán hadsereg utolsó bástyáját Luhanszk régióban. Három ember vesztette életét a harkivi körzetben, amikor az orosz erők támadást intéztek Bezrukij település ellen. 131. napja tart a háború Ukrajnában.

Ramzan Kadirov csecsen elnök erről több videót is megosztott a Telegramon azzal, hogy a csecsen csapatok átvették az ellenőrzést a város felett.

Tanjug/Ramzan Kadyrov's Official Telegram channel via AP

Az orosz védelmi minisztérium közleményben tudatta vasárnap délután, hogy Szergej Sojgu, orosz védelmi miniszter tájékoztatta az elnököt a Luhanszki Népköztáraság felszabadításáról. Az információkat a kijevi vezérkar és Volodimir Zelenszkij, ukrán elnök is megerősítette.

Tanjug/Luhansk region military administration via AP

Az adott körülmények között a város védelmének folytatása végzetes következményekkel járna, ezért az ukrán védők életének megóvása érdekében a visszavonulás mellett döntött a katonai vezetés - derül ki ukrán forrásokból. Három ember vesztette életét a harkivi körzetben, amikor az orosz erők támadást intéztek Bezrukij település ellen. A község vezetőjének közlése szerint két férfi, és egy 41 éves nő halt meg a támadás során. Egy idős asszonyt kórházban ápolnak. Több más település is tüzérségi támadás alatt áll.

Tanjug/AP Photo/Andrii Marienko

Az ukrán fegyveres erők beszámolója szerint az oroszok hatalmas rakétacsapásokat indítottak a donyecki régióban található Uglegorszk hőerőmű környékén. Továbbá az ukrán vezérkar beismerte, hogy a Luhanszki régió utolsó jelentős bástyáját is elveszítették. Mint fogalmaztak: az orosz hadsereg megvetette a lábát Liszicsanszkban. Mindeközben Ausztrália további száz millió dolláros katonai segítséget nyújt Ukrajnának.

Tanjug/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Vlagyimir Putyin orosz elnök bejelentette, hogy országa folytatja az offenzívát Ukrajna ellen - írja a szerb közmédia. Putyin Szergej Sojgu orosz védelmi miniszterrel folytatott megbeszélést. Az orosz elnök gratulált a kelet-ukrajnai régió felszabadításához. A tárgyalás kapcsán kiemelte, hogy a Luhanszki Népköztársaság felszabadításában részt vevő katonáknak kijár a pihenés, de a többi katonai egységnek változatlanul folytatnia kell a harcokat. Sojgu egyébként vasárnap értesítette Putyint a szakadár terület sikeres felszabadításáról, és nem sokkal később a kijevi vezérkar is közölte, hogy az orosz támadások ellen védekező ukrán csapatok hosszas küzdelem után kivonultak Liszicsanszkból.

Liszicsanszk
orosz-ukrán háború

Most

Népszerű

Halálos baleset Bácsfeketehegynél

Halálos baleset történt délután az autópályán. Egy személyautó és egy kombi ütközött össze az Újvidék és Szabadka közötti autópálya-szakasz bácsfeketehegyi lejáratánál pénteken.

Folytatódtak a tüntetések Vajdaság-szerte

Nem egyeztek meg a gazdák és a kormány képviselői. A gazdák azt mondták, az alacsony felvásárlási árak, a magas üzemanyag- és műtrágya árak, továbbá a vízlecsapolási illeték miatt elégedetlenek.