Ugrás a tartalomra
FoNet/AP

Lövések dördültek el Bejrútban, behatoltak a külügyminisztérium épületébe

2020.08.08
13:01
2020.08.08
20:15
Forrás
Hirado.hu, MTI, Szerbiai RTV
Több ezer ember gyűlt össze Bejrút belvárosában, hogy az általuk hanyagnak, korruptnak és alkalmatlannak tartott politikai elit távozását követeljék a kedden a kikötőben bekövetkezett robbanás miatt.

Sajtóhírek szerint a zavargásokban egy rendőr meghalt, és több mint száz ember megsérült. A nemzetközi szervezetek élelmiszerhiányra figyelmeztetnek, közben pedig már megindultak a segélyszállítmányok a közel-keleti országba.

FoNet/AP

Nyugalmazott katonatisztek vezetésével tiltakozók rohamozták meg a libanoni külügyminisztérium épületét Bejrútban, amelyet kikiáltottak a forradalom főhadiszállásának.

A tévében élőben közvetített támadást akkor hajtották végre, amikor a biztonsági erők nagy erőkkel vonultak fel a belvárosban, ahol több ezer tiltakozó követelte a politikai elit távozását. Az ottani összecsapásoknak a libanoni vöröskereszt szerint mintegy 130 sebesültje van.

A Reuters hírügynökség jelentése szerint, több tucat tiltakozónak sikerült behatolni a külügyminisztérium épületébe, ahol a kormány és a politikai elit elleni jelszavakat skandáltak, és elégették Michel Aun államfő portréját. Az épület bejáratnál hatalmas transzparenst feszítettek ki, melyen az áll, hogy Bejrút a forradalom fővárosa.

Itt kitartunk. Felszólítunk minden libanonit, hogy foglalják el az összes minisztériumot” – kiabálta egy hangosbeszélőbe egy tiltakozó az épületnél.

FoNet/AP

Lövéseket lehetett hallani a kormányellenes megmozdulás helyszínén, és a rendőrség a Reuters hírügynökségnek megerősítette, hogy lövéseket adtak le.

A helyi televízió élő közvetítésében vérző embereket lehetett látni, akiket a Reuters szerint gumilövedék találhatott el. A rendőrség könnygázt is bevetett a tiltakozók egy csoportja ellen, akik át akarták törni azt a kordont, amellyel a rendőrség a parlamenthez vezető utat lezárta.

A libanoni vöröskereszt tájékoztatása szerint a tiltakozók és a rendőrök összecsapásának több mint száz sebesültje van, 32 embert kórházba is kellett vinni.

FoNet/AP

Bosszút! Bosszút! Vesszen a rezsim!” – skandálta a tömeg az AFP francia hírügynökség helyszíni jelentése szerint.

A tiltakozást a szervezők az „Ítélet napja” címszóval hirdették meg, a libanoni közösségi médiában pedig a tüntetésekkel kapcsolatban a leggyakoribb kifejezés, amelyet a tiltakozók használnak az, hogy „Akasszátok fel őket!”.

FoNet/AP

Haszan Diáb libanoni kormányfő előrehozott parlamenti választások kiírását javasolta.

Előre hozott választások nélkül nem tudunk kilábalni ebből a válságból” – olvasta fel közleményét a libanoni kormányfő. Diáb hozzátette, hogy nem ő a felelős az ország hónapok óta tartó gazdasági és politikai válságáért. Elmondta azt is, hogy még két hónapon át kész hivatalban maradni, amíg a politikai erők megállapodnak az előrehozott választások kiírásáról.

Nem sokkal korábban találkozott Michel Aun libanoni elnökkel, Haszan Diáb kormányfővel és Nabih Berri parlamenti elnökkel Charles Michel, az Európai Tanács elnöke. A politikus a Twitteren azt írta, hogy kifejezte az európaiak szolidaritását a libanoni néppel, egyben világossá tette, hogy a libanoni politikai erőknek együtt kell működniük egymással a közjó érdekében, és reformokat kell végrehajtaniuk.

FoNet/AP

2019 ősze óta hatalmas tüntetések voltak országszerte, a gazdaság és a libanoni font értéke mélyrepülésbe kezdett, a tömegek követelték az általuk a válságért felelősnek tartott politikai elit távozását.

Kedden hatalmas robbanás rázta meg a libanoni fővárost. Több mint 2700 tonna, évek óta a kikötőben tárolt ammónium-nitrát robbant fel, ami miatt legkevesebb 154 ember meghalt, mintegy hatezren megsérültek és százezrek otthona vált lakhatatlanná Bejrútban.

Négy nappal a robbanás után 45 embert még mindig eltűntként tartanak nyilván, emellett 25 azonosítatlan holttest került elő a romok alól – közölte a libanoni egészségügyi minisztérium egyik szóvivője szombaton.

A detonációt követően kiderült, hogy illetékesek éveken át rendszeresen figyelmeztették a hatóságokat, hogy a hatalmas mennyiségű ammónium-nitrát kikötői tárolása veszélyt jelent, de végül senki nem tett semmit, hogy a vegyszert elszállítsák a raktárból. Ezt követően egymásra mutogatás kezdődött, és a hatóságok 19 embert őrizetbe vettek, köztük a bejrúti kikötő és a vámhivatal vezetőjét.

Bejrút
Libanon
külügyminisztérium
behatol
tiltakozás
zavargás
lemondás
előrehozott

Most

23:32

Nem jutott döntőbe a szerb férfi röplabda-válogatott

A szerb válogatott az olaszokkal mérte össze tudását az Európa-bajnokság elődöntőjében, Katowicében. A mérkőzés rendkívül szoros volt. Végig fej-fej mellett haladt a két csapat, de kiváló játékuknak köszönhetően az olaszok nyertek 3:1-re.
19:47, Frissítve: 19:55

Klári néni újra énekelt Moholon

Harmadik alkalommal emlékeztek meg Moholon a Csobolyó Művelődési Egyesület szervezésében emléknappal és gyönyörű dallamokkal Vlasityné Zélity Klára életéről és munkásságáról.

Népszerű

Börtönbe vonul Lagzi Lajcsi

Lopás és vesztegetés miatt 2 év 10 hónap börtönbüntetésre ítélték Galambos Lajost, művésznevén Lagzi Lajcsit.