Ugrás a tartalomra

Ma este kihunynak a fények

2021.03.27
10:50
2021.03.27
17:52
Forrás
Pannon RTV
Ma este fél kilenc és fél tíz között tartják a Föld óráját. A kezdeményezés mindenkit arra buzdít, hogy este világszerte lekapcsolják egy órára a nélkülözhető világítást, és áramtalanítsák az elektromos készülékeket. 

A Föld órája akció az ausztrál Természetvédelmi Világalap kezdeményezésére indult 2006-ban. Akkor Sydney-ben kapcsolták le a fényeket egy órára, hogy ezzel hívják fel a figyelmet a klímaváltozásra.

A Föld Órája kezdeményezés célja, hogy felhívja a figyelmet az éghajlatváltozás elleni cselekvés szükségességére. Minden év március utolsó szombatján világszerte háztartások ezrei kapcsolják le az elektronikus berendezéseket helyi idő szerint 20:30 és 21:30 között.

Kálmán Róbert, fizika szakos tanár, Thurzó Lajos Általános Iskola, Zenta: „Itt arról lenne szó, hogy az embereknek a figyelmét felhívjuk. Mondhatnám azt is, hogy erre az egy óra hosszára lekapcsoljuk a díszkivilágosításokat, különböző fényeket amelyekre nincs szükségünk és a különböző berendezéseket is. Ugyanakkor szeretnénk a fejekben felkapcsolni azt a fényt, hogy valójában miért is fontos.”

Szerbiában is számtalan háztartás csatlakozott már a kezdeményezéshez és több település is részt vett a Föld Órája eseményen a nem elengedhetetlen kültéri világítás lekapcsolásával.

Papp Izabella több éve aktív résztvevője az akciónak és rendkívül fontosnak tartja azt.

„Úgy gondolom, hogy a Föld bolygónkat megvédjük azzal, hogy legalább ennyit is megteszünk, hogy egy óra hosszára lekapcsoljuk az áramot vagy szelektíven gyűjtjük a hulladékot, vagy minden olyan anyagot használunk, amit a természet forrása biztosít számunkra.” 

Napjainkra a szimbolikus 60 perc – az idő, ameddig a technológia háttérbe szorul – a természeti értékeink megóvására hívja fel a figyelmet és arra, hogy az emberi tevékenység milyen súlyos nyomot hagy bolygónk felbecsülhetetlen természeti kincsein.

föld órája
fények
áram
klímaváltozás

Most

18:42, Frissítve: 19:41

Lázár János Óbecsén zárta vajdasági körútját

Óbecsén a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörben tartott délután lakossági fórumot a Vajdasági Magyar Szövetség. Az eseményen jelen volt Lázár János magyar építési és közlekedési miniszter is, aki a Tisza-parti városban zárta vajdasági körútját.
16:55, Frissítve: 19:06

Birkózóiskola nyílt Pacséron

Nagy volt az érdeklődés a helyi iskola diákjai részéről. A Vajdasági Birkózóakadémia berkeiben a pacsérival egyben már kilenc klub nyílt, de folytatni fogják a tagtoborzást és a birkózóiskolák nyitását.

Népszerű

Két új pályázat jelent meg a Prosperitatinál

Folytatódik a Prosperitati Alapítvány vajdasági gazdaságfejlesztési programja, két új pályázat jelent meg a mezőgazdasági termelők és a vállalkozók számára, 2-2 milliárd forintos keretösszeggel. Pályázni december 5-től lehet.

Kerülje el ezt a kereszteződést Szabadkán

Újabb ideiglenes útlezárás várható Szabadkán. A Belgrád-Budapest vasútvonal kiépítése miatt november 25-étől, vagyis szombattól tíz napon át zárva lesz a Makszim Gorkij, a Jovan Mikić, a Papp Pál és a Szegedi út kereszteződése.