Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Ma este kihunynak a fények

2021.03.27
10:50
2021.03.27
17:52
Forrás
Pannon RTV
Ma este fél kilenc és fél tíz között tartják a Föld óráját. A kezdeményezés mindenkit arra buzdít, hogy este világszerte lekapcsolják egy órára a nélkülözhető világítást, és áramtalanítsák az elektromos készülékeket. 
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

A Föld órája akció az ausztrál Természetvédelmi Világalap kezdeményezésére indult 2006-ban. Akkor Sydney-ben kapcsolták le a fényeket egy órára, hogy ezzel hívják fel a figyelmet a klímaváltozásra.

Pixabay/whitesession

A Föld Órája kezdeményezés célja, hogy felhívja a figyelmet az éghajlatváltozás elleni cselekvés szükségességére. Minden év március utolsó szombatján világszerte háztartások ezrei kapcsolják le az elektronikus berendezéseket helyi idő szerint 20:30 és 21:30 között.

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Kálmán Róbert, fizika szakos tanár, Thurzó Lajos Általános Iskola, Zenta: „Itt arról lenne szó, hogy az embereknek a figyelmét felhívjuk. Mondhatnám azt is, hogy erre az egy óra hosszára lekapcsoljuk a díszkivilágosításokat, különböző fényeket amelyekre nincs szükségünk és a különböző berendezéseket is. Ugyanakkor szeretnénk a fejekben felkapcsolni azt a fényt, hogy valójában miért is fontos.”

Pixabay/Pexels

Szerbiában is számtalan háztartás csatlakozott már a kezdeményezéshez és több település is részt vett a Föld Órája eseményen a nem elengedhetetlen kültéri világítás lekapcsolásával.

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Papp Izabella több éve aktív résztvevője az akciónak és rendkívül fontosnak tartja azt.

„Úgy gondolom, hogy a Föld bolygónkat megvédjük azzal, hogy legalább ennyit is megteszünk, hogy egy óra hosszára lekapcsoljuk az áramot vagy szelektíven gyűjtjük a hulladékot, vagy minden olyan anyagot használunk, amit a természet forrása biztosít számunkra.” 

Pixabay/donterase

Napjainkra a szimbolikus 60 perc – az idő, ameddig a technológia háttérbe szorul – a természeti értékeink megóvására hívja fel a figyelmet és arra, hogy az emberi tevékenység milyen súlyos nyomot hagy bolygónk felbecsülhetetlen természeti kincsein.

föld órája
fények
áram
klímaváltozás

Most

11:28, Frissítve: 11:37

Egy napra elegendő a vértartalék Szerbiában

Mirjana Knežević, a Szerbiai Vérátömlesztési Intézet munkatársa azt mondta, a műtétek megnövekedett száma miatt jelenleg csak egy napra elegendő vértartalék van az intézetben, ami aggodalomra ad okot.

Népszerű