Ugrás a tartalomra
Pixabay/diema

Ma van a dohányzásmentes világnap

2023.05.31
14:30
2023.05.31
17:12
Forrás
Pannon RTV
Naponta 13-an halnak meg tüdőrák következtében Szerbiában, 90 százalékuk dohányos. Ma van a dohányzásmentes világnap. A dohányzók számát tekintve Szerbia az ötödik helyen áll Európában.

Az országban két és félmillióan dohányoznak, vagy használnak valamilyen dohányterméket. Egy 2019-es kutatás eredményei azt mutatják, hogy már a 16 évesek is aktív dohányosok. A világon évente 8 millió ember hal meg dohányzás következtében, közülük 1 millió 200 ezer passzív dohányos. A szakemberek hangsúlyozzák, hogy nem létezik biztonságos dohánytermék. A világnap idei mottója "Élelmiszert termesszünk, ne dohányt!", mondta dr. Zorica V. Dragaš. A Szabadkai Közegészségügyi Intézet szakmunkatársa hozzátette, a daganatos megbetegedések gyakoriságának esetében a tüdőrák a férfiaknál az első, a nőknél pedig a második helyen áll. Emellett a dohányzás szív- és érrendszeri megbetegedésekhez is vezethet. Szerbiában évente 15 ezer halálos áldozatot követel a dohányfüst.

Dr. Zorica V. Dragaš, a Szabadkai Közegészségügyi Intézet szakmunkatársa kiemelte: „Sokan azt mondják, olyan környezetben élünk, amely káros anyagokkal van körülvéve. Szennyezett a levegő, a víz, a talaj, az élelem, amit fogyasztunk. Ezzel próbálják igazolni vagy okot találni arra, hogy csökkentsék nemcsak a cigaretta, hanem minden dohánytermék használatának jelentőségét. A mi üzenetünk az, hogy ne tegyék ezt. Mert ha a realitásunk valóban ilyen, mert tényleg ilyen, akkor mindannyiunk elsődleges feladata, és első kötelessége önmagunk, az egészségünk és családunk egészsége iránt, valamint utódaink egészségi állapota iránt, hogy mindezeket az egészségügyi ártalmakat és kockázati tényezőket kiiktassuk.”

Dohányzásmentes Világnap
cigaretta

Most

15:50, Frissítve: 17:53

102-en vették át kollégiumi kulcsaikat

Összesen 102 elsőéves hallgató írta alá a beköltözési szerződést az Újvidéki Európa Kollégiumban. Ünnepi műsor is volt. Fremond Árpád az MNT elnöke az itthoni ösztöndíjlehetőségekre hívta fel a figyelmet.

Népszerű

Kádár Lara, az ifjú futótehetség

Még csak 12 éves, de a világranglista 3. helyén áll korosztályában, miután Gyepükajánon 87 kilométeres távot teljesített, és felállította az új szerb junior női csúcsot Kádár Lara.