Ugrás a tartalomra
Pixabay

Ma van a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapja

2020.01.27
09:59
2020.02.25
07:57
Forrás
MTI
Az auschwitzi haláltábor 1945. január 27-én szabadult fel, ennek emlékére ezt a napot az ENSZ Közgyűlése 2005-ben a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapjává nyilvánította.

A határozat hangsúlyozza „az emlékezés és a tanítás kötelességét”, hogy a jövő nemzedékei megismerjék a hatmillió, túlnyomórészt zsidó áldozatot követelő náci tömeggyilkosságok történetét. Auschwitz-Birkenau az európai zsidóság megsemmisítésének központjává vált. Az oda érkezők egy idő után már számot sem kaptak, azonnali halál várt 70-75 százalékukra. Az auschwitzi haláltábor felszabadításának napján, minden évben szerte a világon megemlékezést tartanak.

A hivatalos megemlékezés délután fél háromkor kezdődik, pontosan akkor, amikor a Vörös Hadsereg katonái 1945-ben megnyitották a megsemmisítő tábor kapuit. A megemlékezésen több mint 200 túlélő vesz részt. 50 ország képviselteti magát. Szerbiából Ana Brnabić kormányfő, Magyarországról Orbán Viktor miniszterelnök lesz ott, rajta kívül – mások mellett - az izraeli, az ukrán, a lengyel és a német elnök, valamint a belga király és királynő is jelen lesz. A tábor főkapuja előtt felállított speciális sátorban a túlélők az első sorokban kapnak helyet. A beszédek után ökumenikus imák hangzanak el, ezt követően a túlélők és az állami küldöttségek vezetői a birkenaui gázkamrák romjainál létesített, a láger áldozatainak szentelt emlékmű előtt róják le tiszteletüket.

emléknap
Auswitz
holokauszt
holokauszt áldozatai
holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapja

Most

16:32, Frissítve: 18:04

A szabadkaiak 45 százaléka vette fel eddig az oltást

Nem kielégítő az oltási készség Szabadkán és környékén, jelentette ki Ivanka Beoković. A Szabadkai Egészségház igazgatója hangsúlyozta, Szabadka Város lakosságának alig 45 százaléka vette fel eddig a koronavírus elleni oltás első adagját.

Népszerű

Négy új pályázatot írt ki a tartomány

Az elsővel a női többségi tulajdonban lévő és nők által vezetett vállalkozásokat támogatják - mondta a Közügyek műsorában Pelt Ilona tartományi gazdasági és idegenforgalmi segédtitkár.

Ki lett a parasztolimpia legjobbja?

Egy év kényszerpihenő után újra megtartották a Moholi Parasztolimpiát és Főzőversenyt, amely immáron hagyományosnak számító rendezvény a Tisza-mentén élő mezőgazdasággal foglalkozó emberek életében. Nagy volt az érdeklődés idén.