Ugrás a tartalomra
Pixabay

Ma van a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapja

2020-01-27
09:59
2020-01-27
13:42
Forrás
MTI
Az auschwitzi haláltábor 1945. január 27-én szabadult fel, ennek emlékére ezt a napot az ENSZ Közgyűlése 2005-ben a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapjává nyilvánította.

A határozat hangsúlyozza „az emlékezés és a tanítás kötelességét”, hogy a jövő nemzedékei megismerjék a hatmillió, túlnyomórészt zsidó áldozatot követelő náci tömeggyilkosságok történetét. Auschwitz-Birkenau az európai zsidóság megsemmisítésének központjává vált. Az oda érkezők egy idő után már számot sem kaptak, azonnali halál várt 70-75 százalékukra. Az auschwitzi haláltábor felszabadításának napján, minden évben szerte a világon megemlékezést tartanak.

A hivatalos megemlékezés délután fél háromkor kezdődik, pontosan akkor, amikor a Vörös Hadsereg katonái 1945-ben megnyitották a megsemmisítő tábor kapuit. A megemlékezésen több mint 200 túlélő vesz részt. 50 ország képviselteti magát. Szerbiából Ana Brnabić kormányfő, Magyarországról Orbán Viktor miniszterelnök lesz ott, rajta kívül – mások mellett - az izraeli, az ukrán, a lengyel és a német elnök, valamint a belga király és királynő is jelen lesz. A tábor főkapuja előtt felállított speciális sátorban a túlélők az első sorokban kapnak helyet. A beszédek után ökumenikus imák hangzanak el, ezt követően a túlélők és az állami küldöttségek vezetői a birkenaui gázkamrák romjainál létesített, a láger áldozatainak szentelt emlékmű előtt róják le tiszteletüket.

holokausz
emléknap
Auswitz

Most

18:51, Frissítve: 19:49

Országos céllövő búvárverseny Szabadkán

Országos céllövő búvárversenyt és vajdasági nyílt bajnokságot tartottak ma Szabadkán. A sétaerdei medencében több mint 30 versenyző és 12 klub mérte össze ügyességét.

Népszerű

Megölte családját egy rendőrnő

Megölte családja négy tagját, majd öngyilkosságot követett el egy rendőrnő a koszovói Gnjilane településen. A tragédia 13 óra körül történt.
Mérik a sebességet a rendőrök

Fokozott ellenőrzés az utakon

Mától kezdve fokozott közúti ellenőrzést végeznek Szerbia-szerte az utakon - tájékoztat a szerbiai belügyi tárca.