Ugrás a tartalomra
Pixabay/peter89ba

Ma van a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapja

2023.01.27
06:58
2023.01.27
07:47
Forrás
Pannon RTV
Az auschwitzi haláltábor 1945. január 27-én szabadult fel, ennek emlékére ezt a napot az ENSZ Közgyűlése 2005-ben a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapjává nyilvánította.

A határozat hangsúlyozza „az emlékezés és a tanítás kötelességét”, hogy a jövő nemzedékei megismerjék a hatmillió, túlnyomórészt zsidó áldozatot követelő náci tömeggyilkosságok történetét. Auschwitz-Birkenau az európai zsidóság megsemmisítésének központjává vált. Az oda érkezők egy idő után már számot sem kaptak, azonnali halál várt 70-75 százalékukra. Az auschwitzi haláltábor felszabadításának napján, minden évben szerte a világon megemlékezést tartanak.

holokauszt áldozatai
holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapja
holokauszt-emléknap
holokauszt

Most

07:52

Ki Ladik Katalin?

Ha hangköltészet és performance, akkor Ladik Katalin. A művésznő köré épített gondolatokat és a konceptuális művészet alapelveit állította színpadra legújabb előadásában a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház.

Népszerű

Narancssárga riasztás van érvényben egész Vajdaságban

Jön a rossz idő – figyelmeztet a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet. Vajdaságban és Közép-Szerbia egyes részein narancsriasztás van érvényben. A hétvégéig és a jövő hét első felében folytatódik a változékony időjárás, záporokkal, zivatarral.