Ugrás a tartalomra
Pixabay/TC_Perch

Madárinfluenza elleni oltást kapnak a kondorkeselyűk

2023.05.30
16:01
Forrás
greendex.hu
Sürgősségi vakcinázásba kezd az állat egészségügyi hatóság az USA-ban, mert nagy bajba keveredtek a kondorkeselyűk. A mostani vakcinázás célja, hogy egyáltalán fennmaradjon a Kaliforniában a kondor populáció.

Az elmúlt időben ugyanis az USA Hal- és Vadvédelmi Szolgálata több elpusztult keselyűt is talált, melyekben kimutatták a madárinfluenzát. Az első ilyen tetemet még márciusban találták meg. Azóta állítólag húsz madár pusztult el és további négy lábadozik rehabilitációs központban. A húsz elpusztult madárból tizenötnél mutatták igazolták a betegséget. A bökkenő ezúttal csak annyi, hogy azt a vakcinát, melyet a az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának Állat- és Növény-egészségügyi Felügyeleti Szolgálata még 2016-ban feltételesen engedélyezett, még nem tesztelték ezeken a fajokban a vírus mostani törzs ellen, így először egy biztonsági kísérletet tesznek az észak-amerikai keselyűn. Ha itt minden rendben lesz, akkor a veszélyeztetett kondorok vakcinázását is megkezdik. Az ügy azért annyira sürgető, mert a kaliforniai kondorok egy kritikusan veszélyeztetett faj, vagyis a populációja nem haladja meg a 600 egyedet.

kondorkeselyű
madárinfluenza

Most

15:50, Frissítve: 17:53

102-en vették át kollégiumi kulcsaikat

Összesen 102 elsőéves hallgató írta alá a beköltözési szerződést az Újvidéki Európa Kollégiumban. Ünnepi műsor is volt. Fremond Árpád az MNT elnöke az itthoni ösztöndíjlehetőségekre hívta fel a figyelmet.

Népszerű

Kádár Lara, az ifjú futótehetség

Még csak 12 éves, de a világranglista 3. helyén áll korosztályában, miután Gyepükajánon 87 kilométeres távot teljesített, és felállította az új szerb junior női csúcsot Kádár Lara.