Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/Frank Augstein, Pool

Május 6-án koronázzák meg III. Károlyt

2023.01.22
08:36
Forrás
MTI
III. Károly életének 75. évében jár, ő lesz a legidősebb brit uralkodó.

III. Károly koronázása május 6-án, szombaton lesz a londoni Westminster-apátságban. Itt koronázták meg 1953. június 2-án, trónra lépése után csaknem másfél évvel az akkor 27 esztendős II. Erzsébet királynőt, III. Károly édesanyját is. II. Erzsébetet életének 97., uralkodásának 71. évében, tavaly szeptember 8-án érte a halál nyári rezidenciáján, a skóciai Balmoral kastélyában.

A májusi koronázáson III. Károly feleségét, Kamillát is megkoronázzák.

A koronázási ünnepségek első mozzanataként május 6-án délelőtt a király és hitvese díszes menet élén a palotából a Westminster-apátságba hajtat. A ceremónia után egy még nagyobb létszámú díszfelvonulást vezetve a királyi házaspár visszatér a Buckingham-palotába. Ezután III. Károly és felesége, valamint a királyi család tagjai megjelennek a palota híres erkélyén és üdvözlik a tiszteletükre összegyűlt tömeget.

Az udvar ma reggeli tájékoztatása szerint III. Károly koronázásának másnapján, május 7-én, nagyszabású koronázási koncertet tartanak a legnagyobb és legősibb brit királyi rezidencián, a London nyugati határában emelkedő windsori kastélyban, ahol a legnagyobb világsztárok lépnek majd fel. A világhírű szupersztárok mellett fellépnek a zenei rendezvényen különböző szakmai és társadalmi közösségek amatőr zenei együttesei és kórusai is. A szereplők között lesznek mások mellett olyan kórusok, amelyeket Nagy-Britannia által befogadott menekültek alapítottak, de fellépnek az állami egészségügyi szolgálat, valamint a LMBT-közösség tagjaiból verbuválódott énekegyüttesek is.

III. Károly király életének 75. évében jár, és így az angol-brit monarchia évezredes történetében ő lesz a legidősebb uralkodó, akit megkoronáznak.

Károly brit trónörökös
III. Károly
III. Károly király
Nagy-Britannia

Most

18:01, Frissítve: 18:19

Davis Kupa: A franciák legyőzték a magyarokat

Marozsán Fábián 6:3, 6:3-ra kikapott Ugo Humbert-től a Tatabányán rendezett Magyarország-Franciaország tenisz Davis Kupa-selejtező utolsó mérkőzésén, így az ellenfél jutott 3-2-es összesítéssel tovább a döntő csoportkörébe.

Népszerű

Meghalt egy féléves gyermek

A kuršumlijai Egészségügyi Központ sürgősségi osztályára vitték be, életjelek nélkül volt. A gyermeket előző nap megvizsgálták ebben az egészségügyi intézményben, ahol az illetékesek szerint megfelelő terápiát írtak elő.

Ilyen egy hagyományos falusi lakodalom!

300 vendég és 17 vőfély mulatott a 16. vőfélybálon Szabadkán, a Népkörben. Magyarországról és Vajdaságból érkeztek a vőfélyek és vőfélylányok, akik közül többen családi hagyományként űzik ezt a mesterséget.