Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/Michael Shtekel

Már 159 napja tart az ukrajnai háború

2022.08.01
12:22
2022.08.01
15:25
Forrás
BBC, Szerbiai RTV
Elhagyta az első gabonát szállító teherhajó Ukrajna kikötőjét. Ukrán dróntámadás érte az orosz haderő fekete-tengeri flottáját szombaton, de Ukrajna cáfolja, hogy köze lett volna az esethez.

A gabonaszállítmány nagyban hozzájárulhat a kontinenst fenyegető élelmiszerhiány mérsékléséhez. Ezúttal 26 ezer tonna kukoricával hajóztak el. Sierra Leonei felségjelű hajóról van szó, amely Libanonba fog szállítani. Az illetékesek azt mondják, hogy még 16 hajó várakozik, hogy a következő hetekben kihajózzon. Ukrajna és Oroszország előzőleg külön-külön írta alá a gabonaexportról szóló egyezményt, az ENSZ és Törökország közbenjárásával. A megállapodást az oroszok megszegték Odessza bombázásával. Most azonban úgy tűnik, hogy zavartalanul közlekedhetnek a teherhajók.

Tanjug/AP Photo/Michael Shtekel

Ukrán dróntámadás érte az orosz haderő fekete-tengeri flottáját szombaton, de Ukrajna cáfolja, hogy köze lett volna az esethez. Vlagyimir Putyin orosz államfő mindeközben a flotta napján bejelentette, hogy az orosz haditengerészet hamarosan hadrendbe állítja a legújabb rakétarendszerét, amely a jövőben garantálni tudja Oroszország biztonságát.

Tanjug/Planet Labs PBC via AP

Támadás érte az orosz hadiflotta szevasztopoli bázisát szombaton. Mihail Razvozsajev, Szevasztopol kormányzója Telegram-bejegyzésben közölte, hogy "azonosítatlan" tárgy repült be a flottaparancsnokság udvarára, és hogy az előzetes jelentések szerint egy drónról van szó. A támadásban a betört ablakok üvegszilánkjai miatt öt ember megsérült, halálos áldozatok viszont nem voltak. Mindezt az ukránok tagadják és provokációnak tartják a történteket. Az orosz haditengerészet hamarosan hadrendbe állítja a legújabb, hiperszonikus rakétarendszerét – közölte az orosz elnök a flotta napján. Vlagyimir Putyin szerint erre azért van szükség, hogy bárhol szavatolni tudják Oroszország biztonságát. Mindeközben kiderült, hogy egy hónapig bírták a német ágyúk Ukrajnában. A védelmi minisztérium a múlt héten kapott tájékoztatást Kijevből, hogy a hét ágyú közül néhány hibaüzenetet mutat, miután intenzíven lőtték az orosz állásokat. Azóta pedig kiderült problémákat az okozza, hogy az ukránok intenzívebben tüzelnek, mint amire a technika alkalmas.

gabona
kikötő
ENSZ
Törökország
Ukrajna

Most

09:56, Frissítve: 10:02

Korlátok hozadéka

20. alkalommal szervezték meg Bácskossuthfalván a 9+1 Nemzetközi Művésztelep Mesterműhelyét. Az alkotótábor idei témacíme: Korlátok hozadéka. A Mesterműhelyben készült alkotásokat Szent István-napi ünnepség keretében tekinthetik meg az érdeklődők.
08:13, Frissítve: 09:44

Mit jelent a Zöld távhő?

A környezetbarát, zöld távfűtés a nemzetközi gyakorlatban egyre elterjedtebb, főként Nyugat-Európában, de a Szerbiával szomszédos országokban is láthatunk már erre megvalósult jó gyakorlatokat.

Népszerű

Halálos baleset Bácsfeketehegynél

Halálos baleset történt délután az autópályán. Egy személyautó és egy kombi ütközött össze az Újvidék és Szabadka közötti autópálya-szakasz bácsfeketehegyi lejáratánál pénteken.

Folytatódtak a tüntetések Vajdaság-szerte

Nem egyeztek meg a gazdák és a kormány képviselői. A gazdák azt mondták, az alacsony felvásárlási árak, a magas üzemanyag- és műtrágya árak, továbbá a vízlecsapolási illeték miatt elégedetlenek.