Ugrás a tartalomra
Pixabay/Ralf Schick

Már Angliában is védettek a hódok

2022.10.04
10:40
2022.10.04
10:45
Forrás
berek.hu
Október elseje óta védett állatnak számítanak a hódok Angliában. Mindez négyszáz évvel azután történik, hogy szinte a teljes populációt levadászták.

A védett státusz illegálissá teszi a hód pihenőhelyének vagy az általa létrehozott hódgátnak a megkárosítását vagy elpusztítását is. A brit állatvédő szervezetek azonban nem teljesen elégedettek, rendkívül aggasztónak találják ugyanis azt, hogy a populáció nagy része elkerített területen él, és bár a földtulajdonosoknak engedélyre lesz szükségük ahhoz, hogy a hódok által épített gátakat lebontsák, mégis attól félnek, erre nem minden esetben fog sor kerülni.

A bolygó világa egyébként nagy bajban van. Minden nyolcadik madárfaj a kihalás szélén áll. A rózsaszín leguánból alig több mint 200 példány, míg a disznódelfinből már csak 8 egyed él bolygónkon. A kontyos lunda pedig már lényegében eltűnik és kutatók szerint emlősfajok százai halhatnak ki az elkövetkező 80 évben. Az erdei elefánt is súlyosan veszélyeztetett, valamint a házi macskák okozzák egy ausztrál őshonos erszényesfaj eltűnését. Például 30 éven belül eltűnhet a mezei hörcsög is, de akadnak jó hírek is, például a kihalás szélén álló jávai orrszarvú állománya lassan növekszik, de Ausztráliába is telepítik vissza az onnan kihalt tasmán ördögöt.

Anglia
hód

Most

Népszerű

Leszámolás történhetett Horgoson

Lövöldözés volt csütörtökön Horgoson. Valószínűleg leszámolás történt két migránscsoport között, néhányan meg is sérültek.