Ugrás a tartalomra
Pixabay/geralt

Már el is nevezte a WHO az új variánst, omikron lett a neve

2021.11.27
13:14
2022.01.05
08:41
Forrás
euronews
A változatot az Egészségügyi Világszervezet máris aggasztónak minősítette, éppen a sok mutáció miatt.

Minden eddiginél több mutációval rendelkező koronavírus-variáns ütötte fel a fejét, amely az omikron nevet kapta. A változatot az Egészségügyi Világszervezet máris aggasztónak minősítette, éppen a sok mutáció miatt. Annak megállapításához, hogy mekkora a valódi veszély, valószínűleg még hetekre van szüksége a tudósoknak.

Pénteken már megjelent a hír, hogy leáll a légi közlekedés az Európai Unió és hét dél-afrikai ország között az új koronavírus-variáns miatt. Botswanából, Szváziföldről, Lesothóból, Mozambikból, Namíbiából és Zimbabwéből egyik uniós ország sem fogad repülőgépeket.

Az új vírusmutánst Dél-Afrikában azonosították, de már egyes európai országokban is megjelent, például Belgiumban és Csehországban is. Az Egyesült Királyság, Izrael és Svájc mellett az Egyesült Államok is felfüggesztette légi közlekedését több afrikai állammal.

A szakemberek arra hívják fel a figyelmet, hogy az omikron az eddigi variánsoknál sokkal gyorsabban terjed, amelyet a beutazási korlátozások vélhetően nem tudnak majd meggátolni.

Tanjug/Jerome Delay, File

A WHO aggodalmát fejezte ki az omikronnal kapcsolatban. Ezt elsősorban az indokolja, hogy a korábbi változathoz képest meglepően sok ponton mutálódott, a szakemberek egy része szerint a covid-19 eredeti változatához képest az új variáns 50 ponton mutálódott. Ebből 32 azt a tüskefehérjét érinti, amely ellen a védőoltások készülnek. A sok mutáció azt jelentheti, hogy a védőoltások hatékonysága drasztikusan csökken, így azokat fel kell frissíteni, amely időveszteséget jelent a világjárvány elleni harcban.

A jelenleg alkalmazott védőoltások hatékonyságát most még korai lenne megállapítani az új vírusváltozattal szemben az illetékesek szerint. A BioNtech kutatói ugyanakkor azt ígérik, hogy két héten belül választ adnak arra a kérdésre, hogy a Pfizer vakcinája hatásos-e az omikron ellen is. Ha úgy állapítják meg, hogy nem hatásos, kidolgoznak egy új vakcinát.

Dél-Afrika
koronavírus
mutáns
variáns
omikron
repülőgép
tiltás
járvány

Kapcsolódó tartalmak

Most

16:25

Meghalt egy féléves gyermek

A kuršumlijai Egészségügyi Központ sürgősségi osztályára vitték be, életjelek nélkül volt. A gyermeket előző nap megvizsgálták ebben az egészségügyi intézményben, ahol az illetékesek szerint megfelelő terápiát írtak elő.

Népszerű

Egy fiatal nő harca, hogy újra járni tudjon

Páger Anita 26 éves muzslyai lány egy baleset következtében öt éve mozgássérült. Bekerült a Budi human jótékonysági alapítvány programjába és thaiföldi műtétjére indult gyűjtési akció. Májusig nem egész 16 millió dinárt kellene összegyűjteni.

Ilyen egy hagyományos falusi lakodalom!

300 vendég és 17 vőfély mulatott a 16. vőfélybálon Szabadkán, a Népkörben. Magyarországról és Vajdaságból érkeztek a vőfélyek és vőfélylányok, akik közül többen családi hagyományként űzik ezt a mesterséget.

Két rendszámfelismerő rendőrautó Szabadkának

Két új rendőrautóval gazdagodott a Szabadkai Rendőrigazgatóság. A két jármű rendszámfelismerő rendszerrel és kamerákkal is fel van szerelve a közlekedési rendészet igényeihez igazítva.