Ugrás a tartalomra
Pixabay/geralt

Már el is nevezte a WHO az új variánst, omikron lett a neve

2021.11.27
13:14
2022.01.05
08:41
Forrás
euronews
A változatot az Egészségügyi Világszervezet máris aggasztónak minősítette, éppen a sok mutáció miatt.

Minden eddiginél több mutációval rendelkező koronavírus-variáns ütötte fel a fejét, amely az omikron nevet kapta. A változatot az Egészségügyi Világszervezet máris aggasztónak minősítette, éppen a sok mutáció miatt. Annak megállapításához, hogy mekkora a valódi veszély, valószínűleg még hetekre van szüksége a tudósoknak.

Pénteken már megjelent a hír, hogy leáll a légi közlekedés az Európai Unió és hét dél-afrikai ország között az új koronavírus-variáns miatt. Botswanából, Szváziföldről, Lesothóból, Mozambikból, Namíbiából és Zimbabwéből egyik uniós ország sem fogad repülőgépeket.

Az új vírusmutánst Dél-Afrikában azonosították, de már egyes európai országokban is megjelent, például Belgiumban és Csehországban is. Az Egyesült Királyság, Izrael és Svájc mellett az Egyesült Államok is felfüggesztette légi közlekedését több afrikai állammal.

A szakemberek arra hívják fel a figyelmet, hogy az omikron az eddigi variánsoknál sokkal gyorsabban terjed, amelyet a beutazási korlátozások vélhetően nem tudnak majd meggátolni.

Tanjug/Jerome Delay, File

A WHO aggodalmát fejezte ki az omikronnal kapcsolatban. Ezt elsősorban az indokolja, hogy a korábbi változathoz képest meglepően sok ponton mutálódott, a szakemberek egy része szerint a covid-19 eredeti változatához képest az új variáns 50 ponton mutálódott. Ebből 32 azt a tüskefehérjét érinti, amely ellen a védőoltások készülnek. A sok mutáció azt jelentheti, hogy a védőoltások hatékonysága drasztikusan csökken, így azokat fel kell frissíteni, amely időveszteséget jelent a világjárvány elleni harcban.

A jelenleg alkalmazott védőoltások hatékonyságát most még korai lenne megállapítani az új vírusváltozattal szemben az illetékesek szerint. A BioNtech kutatói ugyanakkor azt ígérik, hogy két héten belül választ adnak arra a kérdésre, hogy a Pfizer vakcinája hatásos-e az omikron ellen is. Ha úgy állapítják meg, hogy nem hatásos, kidolgoznak egy új vakcinát.

Dél-Afrika
koronavírus
mutáns
variáns
omikron
repülőgép
tiltás
járvány

Most

22:14

Kilencgólos francia siker Montenegró ellen

Az olimpiai címvédő Franciaország 36-27-re legyőzte Montenegrót a magyar-szlovák közös rendezésű férfi kézilabda Európa-bajnokság középdöntőjének harmadik fordulójában, hétfőn a budapesti MVM Dome-ban.
21:42

Emlékezni az ártatlan áldozatokra

1942 januárjában a magyar katonai alakulatok razziát indítottak a visszafoglalt Bácska Sajkás-vidékén. A túlkapásba torkolló akciónak több mint 1200 szerb, zsidó és roma nemzetiségű személy esett áldozatául, de magyar személyeket is kivégeztek.

Népszerű

Rendőrök lepték el Horgost

Rendőrök lepték el ma reggel Horgost. Feltételezhetően azt az eltűnt férfit keresik, akinek múlt hétvégén veszhetett nyoma a településen.

Meghalt Gaspard Ulliel

A színész síbaleset után vesztette életét. Egyebek mellett a Hannibál ébredése című filmből ismerhetjük.