Ugrás a tartalomra
Pixabay/geralt

Már el is nevezte a WHO az új variánst, omikron lett a neve

2021.11.27
13:14
2022.01.05
08:41
Forrás
euronews
A változatot az Egészségügyi Világszervezet máris aggasztónak minősítette, éppen a sok mutáció miatt.

Minden eddiginél több mutációval rendelkező koronavírus-variáns ütötte fel a fejét, amely az omikron nevet kapta. A változatot az Egészségügyi Világszervezet máris aggasztónak minősítette, éppen a sok mutáció miatt. Annak megállapításához, hogy mekkora a valódi veszély, valószínűleg még hetekre van szüksége a tudósoknak.

Pénteken már megjelent a hír, hogy leáll a légi közlekedés az Európai Unió és hét dél-afrikai ország között az új koronavírus-variáns miatt. Botswanából, Szváziföldről, Lesothóból, Mozambikból, Namíbiából és Zimbabwéből egyik uniós ország sem fogad repülőgépeket.

Az új vírusmutánst Dél-Afrikában azonosították, de már egyes európai országokban is megjelent, például Belgiumban és Csehországban is. Az Egyesült Királyság, Izrael és Svájc mellett az Egyesült Államok is felfüggesztette légi közlekedését több afrikai állammal.

A szakemberek arra hívják fel a figyelmet, hogy az omikron az eddigi variánsoknál sokkal gyorsabban terjed, amelyet a beutazási korlátozások vélhetően nem tudnak majd meggátolni.

Tanjug/Jerome Delay, File

A WHO aggodalmát fejezte ki az omikronnal kapcsolatban. Ezt elsősorban az indokolja, hogy a korábbi változathoz képest meglepően sok ponton mutálódott, a szakemberek egy része szerint a covid-19 eredeti változatához képest az új variáns 50 ponton mutálódott. Ebből 32 azt a tüskefehérjét érinti, amely ellen a védőoltások készülnek. A sok mutáció azt jelentheti, hogy a védőoltások hatékonysága drasztikusan csökken, így azokat fel kell frissíteni, amely időveszteséget jelent a világjárvány elleni harcban.

A jelenleg alkalmazott védőoltások hatékonyságát most még korai lenne megállapítani az új vírusváltozattal szemben az illetékesek szerint. A BioNtech kutatói ugyanakkor azt ígérik, hogy két héten belül választ adnak arra a kérdésre, hogy a Pfizer vakcinája hatásos-e az omikron ellen is. Ha úgy állapítják meg, hogy nem hatásos, kidolgoznak egy új vakcinát.

Dél-Afrika
koronavírus
mutáns
variáns
omikron
repülőgép
tiltás
járvány

Most

17:40, Frissítve: 17:46

A Fidesz kiáll Szerbia EU-csatlakozása mellett

Az Európai Parlament plenáris ülésén elfogadták a Bosznia-Hercegovinára, Szerbiára és Koszovóra vonatkozó 2021. évi országjelentéseket. A Fidesz európai parlamenti képviselői mindhárom országjelentés elfogadása ellen szavaztak.
17:28

A királyhalmi iskolába kerül Petőfi körtefája

A VM4K szervezésében megvalósuló Nyárhangoló fesztivál vendége, Szarvas József Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész csütörtökön 17 órakor Királyhalmán, a Petőfi Sándor Általános Iskola udvarában elülteti az ajándékba hozott Petőfi körtefáját.
17:17, Frissítve: 17:31

TSC-Grafičar 4:2

Győzelemmel tett pontot a nyári felkészülésre a TSC férfi labdarúgó-csapata. A topolyai együttes az új bajnoki rajt előtt a Grafičar együttesét győzte le a TSC Arénában.
16:38, Frissítve: 17:56

Moszkva nagy erőkkel támadja Donyeck megyét

Kijevi jelentések szerint az ukrán erőknek egyelőre sikerült megakadályozniuk az orosz erők további előre nyomulását a donyecki régióban, de Szlovjanszkot, illetve több környékbeli várost is erős tűz alá vették az oroszok.

Népszerű