Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP/Eli Hartman/Odessa American

Már több mint 30 áldozatot követelt a hideg idő az USA-ban

2021.02.19
14:07
2021.02.19
16:19
Forrás
MTI
Egyes helyeken -18 fokot mértek. Milliók maradtak áram nélkül, valamint gond van a vízellátással is.

Közel egymillió ember nem jut tiszta és biztonságos ivóvízhez Louisiana államban, mert a téli viharok és a rekordalacsony hőmérséklet súlyos károkat okozott a vízközműhálózatok infrastruktúrájában - közölte csütörtökön John Bel Edwards, az Egyesült Államok déli részén fekvő tagállam kormányzója. Akiknek még zavartalan a vízellátása, azoknak is azt tanácsolták, hogy fertőtlenítés céljából forralják fel a vizet, mielőtt elfogyasztanák.

Az elmúlt nap folyamán Texasban csaknem kétmillió háztartásban helyreállt az áramellátás - közölte Greg Abbott kormányzó csütörtök délután, bár - mint hozzátette - továbbra is lakosok százezrei vannak áram nélkül. Körülbelül 325 ezer texasi háztartásban még mindig nincs áram, főleg a leszakadt villanyvezetékek miatt. Abbott sürgette az állami törvényhozást, hogy rendelje el a termelés és az energiaellátás rendszerének téliesítését, és biztosítsa ennek finanszírozását.

Tömeges áramkimaradások sújtanak más déli államokat is. Mississippiben például több mint 145 ezren maradtak energiaellátás nélkül.

Joe Biden amerikai elnök vészhelyzetet hirdetett Oklahoma és Texas államokban. Biden szerdán telefonon egyeztetett hét állam kormányzójával, és közölte velük, hogy a szövetségi kormány kész segítséget nyújtani. A The Washington Post című napilap információi szerint vasárnap óta - amikor a hőmérséklet meredeken zuhanni kezdett - hivatalosan legalább 32 ember vesztette életét a zord időjárás miatt az Egyesült Államokban.

Tanjug/AP Photo/David J. Phillip
USA
fagy
tél
hideg
áramkimaradás

Most

20:13

A V4-ek támogatják a Nyitott Balkán ötletét

Támogatják a visegrádi országok a nyugat-balkáni államok kezdeményezését, a Nyitott Balkán nevű ötletet, amely a Szerbia, Észak-Macedónia és Albánia közötti határok eltörlését hivatott szolgálni 2023-tól.
19:19, Frissítve: 19:56

Átlagos búzahozam, alacsony felvásárlási ár

Elégedettek az észak-bácskai gazdák az idei búzahozammal, ugyanakkor a felvásárlási árral kapcsolatban vannak fenntartásaik. Az idei évben számos időjárási hatás befolyásolta a búzatermést, valamint a minőséget is - mesélik.

Népszerű