Ugrás a tartalomra
Pixabay/syafrani_jambe

Másfél ezer eurós bírságot is kaphat, aki negatív teszt nélkül próbál bejutni Ausztriába

2021.02.10
19:07
2021.02.10
19:24
Forrás
MTI, euronews
Ausztriában a koronavírus-járvány megfékezését célzó hathetes teljes zárlat után újra kinyitottak az üzletek és a szolgáltatók, a belső lazítást ellensúlyozandó azonban szerdán az eddiginél is szigorúbb beutazási korlátozások léptek életbe.

Határellenőrzésnél az osztrák fegyveres erőket is bevetik. A már korábban bevezetett regisztrációs és karanténkötelezettség mellett minden, Ausztriába beutazni szándékozónak fel kell mutatnia egy 72 óránál nem régebbi negatív koronavírustesztet. Amennyiben ezzel nem rendelkezik, haladéktalanul, de legkésőbb 24 órán belül pótolni köteles. Aki negatív koronavírusteszt nélkül próbál bejutni Ausztriába, arra akár 1450 eurós bírságot is kiszabhatnak.

A beutazási szabályok szigorítását azért vezette be az osztrák kormány, mert Ausztriában gyorsan terjed a koronavírus dél-afrikai mutációja.

A hét napnál nem régebbi negatív teszt az ingázóknak is kötelező. A szigorú határellenőrzés miatt kilométeres dugó alakult ki a magyar határnál.

Észak-Tirolt péntektől ismét lezárják, csak negatív teszttel lehet elhagyni a térséget. A rendelkezést egyelőre tíz napig vezetik be. A vírus dél-afrikai mutációjából már csaknem 300 esetet azonosítottak csak a tiroli tartományban - ezzel a terület a variáns legnagyobb járványgóca Európában az osztrák kancellár szerint.

Mindeközben enyhítettek is

Ugyan szigorúbb járványvédelmi intézkedések - például a hatékonyabb FFP2-es maszkok viselése, valamint bizonyos testi kontaktust igénylő szolgáltatások esetében kötelező negatív teszteredmény felmutatása - mellett, de a napokban újra kinyitottak az üzletek, fodrászatok, kozmetikák, masszázsszalonok országszerte.

A kereskedelmi egységekben a korábbi 10 négyzetméterrel szemben minden vevőre 20 négyzetméter terület kell, hogy jusson, és ez az új szabályozás kiterjed nemcsak a most újranyitott üzletekre - bútorboltokra, barkácsáruházakra, elektronikus cikkeket árusító üzletekre, ruházati és cipőboltokra - vonatkozik, hanem az élelmiszert, illetve alapvető szükségleti cikkeket árusító egységekre is.

Ausztria
határátlépés
szigorítás
koronavírusteszt

Most

18:45, Frissítve: 18:58

Dušan Duda Ivkovićra emlékeztek a parlamentben

Aleksandar Vučić szerb államfő azt mondta, büszke arra, hogy Szerbiának volt egy ilyen embere, aki bár fizikailag eltávozott, de soha nem hagyja el Szerbiát, és az ország sem fogja őt elfelejteni.

Népszerű

Leégett egy autószerelő műhely Szabadkán

A villámgyorsan a helyszínre érkező tűzoltók már csak a környező épületeket tudták megvédeni a lángoktól. A tűz szerencsére emberi életet nem követelt, azonban a kár tetemes. Az illetékesek szerint nem önhiba, hanem elektromos zárlat okozta a tüzet.